Mai multă protecție pentru animalele de companie. Hoții de câini și pisici riscă până la cinci ani de închisoare, în Marea Britanie

Iubitorii de animale de companie din Marea Britanie au salutat o lege care a intrat recent în vigoare. Astfel, furtul de pisici sau câini constituie acum o infracțiune în Regatul Unit.
Filip Stan
27 aug. 2024, 12:00
Mai multă protecție pentru animalele de companie. Hoții de câini și pisici riscă până la cinci ani de închisoare, în Marea Britanie

Potrivit noii legi privind animalele de companie, orice persoană găsită vinovată de furtul de pisici sau câini riscă până la cinci ani de închisoare și o amendă. Răpirea animalelor a devenit o preocupare din ce în ce mai mare în Marea Britanie în ultimii ani, câinii fiind cel mai des furate animale.

Potrivit cercetărilor efectuate de Direct Line Pet Insurance, 2.290 de câini au fost declarați furați anul trecut, ceea ce înseamnă șase câini pe zi. Până în prezent, răpirea unui animal de companie era considerată furt de proprietate, iar măsurile legale intrau sub incidența Legii furturilor din 1968.

Paula Boyden, director veterinar la Dogs Trust, a declarat că o astfel de clarificare ignora că răpirea unui animal poate fi „stresantă și sfâșietoare”.

„Pentru majoritatea proprietarilor, un animal de companie este un membru al familiei, iar separarea de el, fără a ști unde se află, este devastatoare. Cu toate acestea, în ciuda impactului emoțional evident pe care furtul de animale de companie îl are asupra familiilor și proprietarilor, până în prezent, acesta nu a fost tratat diferit de furtul unui telefon mobil sau al unui laptop”, spune Boyden.

Citește și: Dacă stai la bloc, trebuie să știi asta! Regulile controversate pentru cei care au animale de companie în apartament

De mai mulți ani, anumite grupări militează pentru măsuri mai stricte împotriva furtului animalelor de companie. Aceștia susțin că noua lege recunoaște, în sfârșit, impactul emoțional pe care această infracșiune îl are asupra victimelor și ar viza infractorii care, până în prezent, au putut ataca animalele pentru a face profit.

Proectul de lege face referire în mod specific la câini și pisici, dar precizează că vor fi adoptate dispoziții corespunzătoare pentru „răpirea altor animale ținute în mod obișnuit ca animale de companie”.

Un factor care a dus la creșterea numărului de furturi de câini și pisici a fost dorința oamenilor de a avea companie în timpul pandemiei de Covid.

Citește și: O nouă lege pentru posesorii de animale de companie. Ce trebuie să știe românii care au câini și pisici. Amenzile sunt usturătoare

Cererea suplimentară a oferit infractorilor și bandelor oportunitatea de a profita de pe urma creșterii ilegale a câinilor și pisicilor, precum și a furturilor de animale de companie.

„Înregistrând-o (furtul de animale de companie) ca o infracțiune specifică, vom putea acum să identificăm animalele și rasele cele mai expuse riscului, precum și zonele în care sunt vizate animalele de companie”, a declarat Annabel Berdy din cadrul unei asociații pentru drepturile animalelor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării