Elevii solicită autorităţilor să garanteze respectarea dreptului la educaţiei şi susţin că legea nu se negociază, educaţia trebuind să contie şi pe durata pandemiei. Aceştia ameninţă că vor depune plângerea penală pe numele Monicăi Anisie, dacă nu se vor lua măsura pentru asigurarea accesului la educaţie.
„Lipsa dispozitivelor conectate la Internet a fost un factor extrem de important, care a reprezentat blocarea dreptului la educație pentru 900.000 de elevi din toată țara. Deși ministerul promovează demersul Școala de acasă ca fiind un garant al educației pentru anul școlar 2020-2021, problema este departe a fi rezolvată și nu pare că se vrea a fi rezolvată”, au spus reprezentanții elevilor.
Elevii au explicat faptul că în luna iulie a fost adoptată Legea nr. 109/2020 prin care se impune obligativitatea MEC de a asigura, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un laptop sau o tabletă, conectate la internet.
Achiziția tabletelor şi laptop-urilor este următor pas pe care autorităţile ar trebui să îl facă, pentrua a se asigura elevilor şi profesorilor un dispozitiv care să permită folosirea platformelor de e-learning.
„Autoritățile amână începerea achiziției publice, solicitată de asociațiile de elevi încă din luna martie, încălcând astfel prevederile Legii 109/2020, care, de altfel, nu necesită norme de aplicare pentru a putea fi pusă în practică. (…) Rușine Ministerul Educației. Asigurarea dispozitivelor conectate pentru elevi, doar pe hârtie”, au arătat asociațiile de elevi.
Elevii susțin că printr-un ordin se impune condiția prin care doar elevilor ce nu dețin un dispozitiv ce se poate conecta la internet în familie li se pot acorda tablete și nu se menționează numărul de tablete/laptopuri din cele 250.000 anunțate de MEC care este destinat cadrelor didactice.
„Ne exprimăm profunda indignare cu privire la condiția de a primi un dispozitiv, deoarece există cazuri în care părinții dețin un telefon mobil, dar pe care elevii nu îl pot folosi la orele de curs din mediul online. Cazurile în care mai mulți copii împart un telefon nu reprezintă o metodă prin care elevii să își poată desfășura eficient activitatea din online și să se poată asigura accesul la educație”, am menționat elevii.
De asemenea, aceștia au precizat că existența unui smartphone într-o familie nu oferă certitudinea că dispozitivul răspunde nevoilor pe care predarea online le impune, fiind mult mai greu de accesat materialele, uneori chiar imposibil.
Solicitările la adresa MEC au fost formulate de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).