Militarii, care au condus ţara în urma îndepărtării de la putere a lui Hosni Mubarak, la 11 februarie 2011, au lansat sâmbătă un apel solemn la un dialog în vederea stopării unei grave crize între putere şi opoziţie, avertizând că, în lipsa unor negocieri, Egiptul ar putea să „apuce într-o direcţie obscură, care să conducă la un dezastru”, un lucru pe care instituţia militară „nu îl va permite”.
În lipsa unor negocieri, Egiptul ar putea să „apuce într-o direcţie obscură, care să conducă la un dezastru”, un lucru pe care instituţia militară „nu îl va permite”, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor armate, exprimând prima reacţia oficială a militarilor faţă de această criză care dezbină ţara.
„Armata s-a aflat întotdeauna alături de marele popor egiptean şi este hotărâtă să îi apere unitatea”, a subliniat el.
Armata nu s-a pronunţat în favoarea vreuneia dintre tabere, de la începutul acestor tensiuni sângeroase, provocate de decretul prin care preşedintele islamist Mohamed Morsi şi-a arogat, la 22 noiembrie, prerogative care îi conferă puteri depline.
Preşedintele a anulat acest decret sâmbătă, dar a menţinut un referendum asupra unui proiect foarte contestat de Constituţie, prevăzut pentru 15 decembrie.
Principala coaliţie a opoziţiei egiptene a anunţat că se va reuni duminică pentru a stabili care este poziţia sa în urma anulării decretului.