Mai multe centre de vaccinare anti-COVID vor fi deschise de miercuri în Bucureşti.
Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat schimbarea destinației următoarelor spații în centre de vaccinare:
1. Complexul Expozițional Romexpo, B-dul Mărăști nr. 65-67 – 12 centre și 64 puncte de vaccinare;
2. Centrul de zi Sfânta Maria, Str.Oituz nr. 9 – 1 centru și 5 puncte de vaccinare;
3. Centrul de Îngrijire și Găzduire Neghiniță, Str. Viitorului nr.54 – 1 centru și 4 puncte de vaccinare;
4. Circul Metropolitan, Aleea Circului, nr. 15 – 3 centre și 14 puncte de vaccinare;
5. Centrul cultural Eminescu, Parcul Național – 1 centru și 3 puncte de vaccinare;
6. Palatul Național al Copiilor București, B-dul Tineretului nr.8-10 – 2 centre și 8 puncte de vaccinare;
7. Grand Arena Mall, B-dul Metalurgiei nr 12-18 – 2 centre și 6 puncte de vaccinare;
8. Sun Plaza, Calea Văcărești nr.395 – 2 centre și 10 puncte de vaccinare;
9. City Office, Piața Eroii Revoluției – 1 centru și 4 puncte de vaccinare;
10. Centrul Multifuncțional ” Sf. Andrei ” – 1 centru și 4 puncte de vaccinare;
11. Clubul Seniorilor „Mihai Eminescu” – 1 centru și 6 puncte de vaccinare;
12. Universitatea Politehnica București – 3 centre și 16 puncte de vaccinare.
„În mare parte, centrele de vacinare sunt deja operaționalizate – 14 centre de vaccinare cu 73 de puncte de vaccinare – iar celelalte sunt în fază avansată de amenajare, urmând a fi deschise etapizat, în funcție de cantitățile de vaccin alocate municipiului București și de cererile de vaccinare înregistrate prin intermediul platformei: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login„, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bucureşti.
Începând cu 20.01.2021 își vor începe activitatea 2 centre cu 10 puncte de vaccinare, amenajate în cadrul Complexului Expozițional Romexpo și centrul de vaccinare amenajat la Clubul Seniorilor Mihai Eminescu, Calea Plevnei, nr. 234, sector 6.
Pentru centrele de vaccinare care își vor începe activitatea în data 20.01.2021 se pot face programări pe platforma: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login.
Programare vaccinare anti-Covid. Iată care sunt pașii de urmat pentru a te programa online
Autentificarea în platformă se realizează prin crearea în prealabil a unui cont, iar ulterior se introduc credențialele, adresa de e-mail și parola.
Primul pas este de configurarea profilului prin introducerea corectă a datelor de identitate. Ulterior se citește și se acceptă politica de utilizare. Fiecare cont are asociat un număr de telefon care se verifică prin introducerea codului format din șase cifre primit prin SMS.
Odată configurat profilul, se realizează identificarea electronică a entităților juridice. Astfel, sistemul generează automat formularul de înregistrare care se descarcă în calculator, se plică semnătura electronică, iar la final se încarcă documentul semnat pentru validare.
Următorul pas constă în înscrierea persoanei juridice în platformă. Se introduce codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală pe baza căruia sistemul identifică persoana juridică. Ulterior, se selectează categoria de risc a persoanei juridice și diviziunea grupei de risc. Aplicația generază o declarație privind reprezentarea persoanei juridice, care se semnează cu certificat digital și se încarcă din nou în sistem.
După înscriere, e disponibilă selectarea entității juridice pentru a putea fi programate persoane la vaccinare. Se introduc datele de identitate ale celor care doresc să se vaccineze, localitatea și categoria de populație din care fac parte. După adăugarea persoanei este necesară actualizarea numărului de telefon al acesteia.
Următorul pas este programare efectivă la vaccinare. Se selectează persoana, se alege centrul de vaccinare și, în funcție de disponibilitate, se stabilesc data și ora la care se dorește programarea pentru vaccin și rapel pentru altele variante, de 21, respectiv 28 de zile, în funcție de vaccinul administrat la prima doză și recomandările medicale.
După parcurgerea tuturor pașilor, se poate vedea sumarul programării și este necesară acceptarea declarației de conformitate a datelor.
Programarea se poate face și prin medicul de familie
Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin call center.
Va exista un număr unic la nivel național – 021.414.44.25 -, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare județ.
O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la cel mult 10 persoane din familie.
Aceeași procedură este și în cazul persoanelor cu boli cronice, cu recomandarea autorităților ca acestea să fie înscrise pentru vaccinare de către medicii de familie.
Angajații din activități în domenii-cheie vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare și de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.