Companiile multinaţionale au început deja negocierile şi se gândesc să îşi retragă spoturile de la televiziunile trustului. Raportul de monitorizare făcut de Comisia Europeană şi reacţiile unora dintre moderatorii posturilor TV i-au convins.
„Nu văd nicio diferenţă între UE şi Ceauşescu. Nu auzi ce vor? Revizuirea standardelor în materie de libertate a presei. Libertatea se opreşte la labilitatea psihică a judecătorului sau procurorului, care plânge, are crize, se simte atacat”, spunea Mircea Badea într-o emisiune.
Şi unii dintre judecătorii Curţii Constituţionale cer retragerea publicităţii.
„Firmele multinaţionale care încalcă drepturile omului sunt boicotate, în sensul că nu se cumpără produse de la cei care utilizează copii ca forţă de muncă. Dacă un trust de presă violează drepturile omului, ar trebui să nu i se ofere publicitate şi audienţă”, scria judecătorul CCR Iulia Motoc pe Facebook.
Mai mult, surse din piaţă spun că multinaţionalele ar fi nemulţumite şi de modul de negociere al celor de la departamentul vânzări, acuzând chiar şantaj. Cele mai mari companii de pe piaţă, care se gândesc la retragerea publicităţii, sunt cele de cosmetice, băuturi răcoritoare şi lanţuri importante de fast food.