Femei de etnie romă, împreună cu bărbații și copii lor, au atras atenția tuturor creștinilor care se aflau la rând, așteptând să se închine și moaștele Sfintei Parascheva, sărbătoare ce are loc peste câteva zile.
Citește și: Blestemul veșmintelor Cuvioasei Parascheva. Ce scrie sub acoperământul Sfintei
Deloc discrete, și-au etalat cu mândrie gablonțurile din aur și blănurile scumpe, chiar dacă una dintre ele părea că nici nu știe la ce sfântă a venit să se roage. A recunoscut că a dat hainele pe la raclă, ca să le ajute „Dumnezeu și Maica”.
„Mulțumim lu’ Sfânta că ne-a primit cu drag. O să mai venim și anul viitor, că a fost foarte frumos. Blănurile le-am avut pe noi, că de dimineață a fost foarte frig și le-am strâns în mână. Le-am dat și pe la raclă, să fie mult mai bine, să ne dea Dumnezeu și Maica putere”, a spus o femeie, pentru România TV.
Alta, care ieșea la fel de mult în evidență, a declarat că este din Galați și vine de mulți ani la Sfânta Parascheva. „Emoție mare și putere mare dumnezeiască de la Sfânta Parascheva. Venim de la 15 ani, de când eram copii mici. Ne-am rugat pentru sănătate în familie, pentru sporul casei, binecuvântări. Venim de la Ivești, județul Galați„.
Moaștele Sfintei Parascheva, considerate făcătoare de minuni, au fost aduse din Constantinopol acum 383 de ani și sunt punctul central al acestei procesiuni, care este cea mai mare din țară datorită numărului mare de participanți și a profundei semnificații spirituale pentru credincioși. Tradiția pelerinajului are rădăcini adânci, dar nimeni nu poate preciza exact când a început. Cu toate acestea, chiar și în timpul regimului comunist, pelerinajul a continuat, iar după Revoluție a crescut în amploare.
Iar la acest pelerinaj 2024, care are loc la Catedrala Mitropolitană Iași, pelerinii au ocazia să se închine nu doar la moaștele Sfintei Parascheva, ci și la cele ale Sfântului Pantelimon, aduse special de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos. Ambele sfinte moaște sunt recunoscute pentru ajutorul oferit celor aflați în suferință trupească și sufletească.