Mai multe fonduri pentru război ai Armatei Române au fost uitate într-un cont dinainte de Revoluţie. Generalul Gherghe, care fusese la cârmă la serviciul de informații al Armatei, a fost acuzat că a pus mâna pe o parte din acești bani, stă în arest încă o lună.
Se pare că de aceşti bani ştiau Marian Hapău, comandantul Direcției Generală de Informații a Apărării (DGIA) și adjunctul său, Iulian Gherghe, cel acuzat de delapidare. Datele au reşieşit din dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), spune Radio Europa Liberă.
„În urma clarificărilor de la Direcția Generală Juridică, în afară de inculpat și comandantul DGIA nu știa nimeni de cont, nici măcar CSAT. Există indicii că ne regăsim în fața unui cont vechi din 1983, rezultat în urma derulării unor activități de comerț exterior purtătoare de comisioane legale, reprezentând o sursă de venit pentru Direcția de Informații Militare, cont care nu are origine bugetară și nu poate fi asimilat fondurilor formate, angajate și utilizate conform clasificației bugetare indiferent dacă sunt cele publice sau cele operative aprobate de CSAT. În aceste condiții, apare absolut neclară amploarea presupusei activități infracționale a inculpatului, fiind necesară verificarea acestui cont din 1983 pînă în prezent, dar și dacă CSAT sau măcar ministrul apărării cunoștea despre existența sa”, se arată în documentele depuse la dosar, referitor la acel cont din care Iulian Gherghe ar fi sustras o parte din bani, potrivit sursei citate.
Ghrghe a fost percheziţionat în propria locuinţă, după ce s-a constatat că acesta a scos din cont 179.000 de dolari pentru a-și cumpăra un teren și o casă, folosind o stampilă cu semnătura șefului DGIA, Marian Hapău.
La percheziție a fost descoperită o armă cu alice, o lunetă și mai multe alice cu bile, ofițerul fiind cercetat și pentru nerespectarea regimului armelor. În urma verificării locuinței a mai fost descoperit un caiet de memorii al lui Gherghe. În aceste însemnări sunt trecute diverse întîmplări și fapte ale personalului DGIA.