Mai multe organizaţii nonguvernamentale îşi exprimă, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Radu Stroe, rezerve faţă de decizia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a realiza interviuri cu toate femeile angajate în structurile de Poliţie din ţară pentru depistarea eventualelor acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.
„Apreciem promptitudinea cu care aţi iniţiat acţiunile şi implicarea dumneavoastră în rezolvarea acestor probleme, însă atragem atenţia că hărţuirea şi agresiunea sexuală, mobbing-ul, violenţa fizică şi psihologică sunt fenomene dinamice, care pot îmbrăca forme foarte subtile şi greu de depistat în cadrul unor controale”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă a ONG-urilor.
Organizaţiile îşi exprimă îngrijorarea cu privire la eficienţa anchetei, în absenţa unor măsuri care să asigure protecţia femeilor intervievate, confidenţialitatea datelor şi garanţia că nu vor exista represalii împotriva celor care denunţă actele de viol, mobbing sau hărţuire sexuală comise la locul de muncă.
În opinia ONG-urilor, nerespectarea acestor condiţii de investigare poate transforma ancheta într-un act de intimidare a femeilor angajate în structurile de poliţie şi le poate îngreuna situaţia la locul de muncă. Din acest motiv, organizaţiile îi cer ministrului să facă publice condiţiile de realizare şi rezultatele investigaţiei în curs.
Evaluarea internă a actelor de agresiune sexuală trebuie să aibă în vedere şi bărbaţii, consideră semnatarii scrisorii, întrucât aceştia la rândul lor pot fi victime ale diverselor forme de violenţă sexuală şi abuz, după cum o arată experienţa altor state.
În aceeaşi scrisoare deschisă, organizaţiile nonguvernamentale îi cer ministrului să le aducă la cunoştinţă dacă în rândul specialiştilor Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) însărcinaţi cu realizarea interviurilor sunt implicate şi persoane cu specializare în domeniul studiilor de gen şi a combaterii discriminării.
Organizaţiile solicită să fie implicate în monitorizarea acţiunii pentru a asigura opinia publică de obiectivitatea întregului demers şi expertiza necesară.
„Este important ca mesajul de toleranţă zero faţă de orice formă de hărţuire şi agresiune, inclusiv hărţuire sexuală, faţă de angajaţi/angajate sau cetaţeni/cetaţene să fie dat de la nivelul conducerii Poliţiei şi urmat de acţiuni ferme şi susţinute”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Stroe.
O acţiune singulară, de natură strict disciplinară, care îşi propune intervievarea în două săptămâni a femeilor din structurile Poliţiei, nu poate fi o măsură suficientă pentru rezolvarea unor probleme învăluite în tăcere atâta vreme, atrag atenţia reprezentanţii societăţii civile, susţinând că există riscul de „re-victimizare a femeilor din Poliţie”.
Totodată, aceştia consideră că indiferent de rezultatele anchetei interne din MAI, este imperativă modificarea întregii culturi instituţionale care a permis astfel de abuzuri, dar şi a altor aspecte care afectează nu doar femeile, ci şi bărbaţii din poliţie.
Nu în ultimul rând, organizaţiile nonguvernamentale îi cer ministrului crearea unei reţele de femei ofiţer angajate în structurile poliţieneşti din Capitală, sector şi direcţiile judeţene, a căror activitate să fie concentrată pe problematica egalităţii de şanse. Aceşti ofiţeri ar avea atribuţia, printre altele, de a primi sesizări din partea persoanelor agresate sexual – femei sau bărbaţi – şi de a veghea pentru ca Legea 202/2002, cât şi alte legi care protejează angajaţii de abuzuri să fie implementate.
Scrisoarea deschisă adresată ministrului Radu Stroe este semnată de Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia Front, Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centru Euroregional pentru Iniţiative Publice, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Centrul de Studii în Idei Politice, Asociaţia ProDemocraţia Bucureşti, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Fundaţia Proiectul de Educaţie Civică şi Dezvoltare Academică, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, Şanse Egale pentru Femei, Asociaţia E-Romnja şi Liga ProEuropa.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele judeţene de poliţie cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme. Din echipele de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar şi ofiţeri din structurile de control.
Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.