Programelor le lipsesc elementele necesare pentru ca elevii să își însușească valorile egalității de gen și nediscriminării pe criterii cum ar fi gen, etnie, rasă, naționalitate, religie, categorie socială, dizabilitate, orientare sexuală și identitate de gen, potrivit unui comunicat transmis marți de Centrul de Resurse Juridice. Din contră chiar, ele conțin sugestii metodologice și activități cu potențial discriminator, arătând lipsă de asumare a ceea ce trebuie să fie respectarea drepturilor fundamentale, susține sursa citată.
Spre exemplu, la clasa a V-a, în cadrul disciplinei Educație socială — Gândire critică și drepturile copilului, respectarea dreptului la educație al copiilor cu CES (cerințe educative speciale), în loc să fie în mod automat prezumată și implementată de școală, este aruncată în responsabilitatea copiilor și supusă unui referendum, în care, evident, majoritatea decide cu privire la respectarea dreptului fundamental la educație al minorității, se arată în comunicat.
Dezbaterea cu privire la programe nu poate include doar perspectiva profesorilor din sistemul educațional, ci trebuie să includă și perspectiva organizațiilor de drepturile omului și a specialiștilor în domeniu. De asemenea, aceasta trebuie să reflecte perspectiva și nevoile elevilor relativ la neajunsurile situației actuale, subliniază sursa menționată.
Centrul de Resurse Juridice precizează că la momentul emiterii comunicatului, pe pagina de web a Institutului de Științe ale Educației, unde au fost publicate spre dezbatere propunerile de programe, nu mai apărea propunerea de programă la disciplina „Consiliere și dezvoltare personală” pusă în dezbatere, odată cu celelalte proiecte de programe, la data de 27 ianuarie a.c. Documentul poate fi accesat pe pagina de web a Centrului de Resurse Juridice la www.crj.ro/antidiscriminare/educatia-fara-discriminare-e-si-treaba-mea/programe-scolare/.