„Având în vedere variabilitatea serotipurilor pneumococice, care pot cauza boli invazive, pneumonie și otită medie acută, protecția față de cât mai multe tipuri este deosebit de importantă„, se arată într-un memoriu adresat de șase societăți medicale ministrului Sănătății, dlui Vlad Voiculescu.
Semnatarii acestui document arată că România a raportat o rezistență mare la antibiotice pentru tulpinile de pneumococ: „S-a demonstrat că anumite serotipuri pneumococice dezvoltă frecvent mecanisme de rezistență la antibiotice, chiar multi-rezistență, așa cum sunt serotipurile 6A, 6B, 19A, 19F și 23F„. Acest lucru reduce foarte mult eficiența tratamentelor bolilor pneumococice care, altfel, pot fi prevenite prin vaccinare. „Un vaccin adaptat nevoilor epidemiologice locale ar trebui să ofere protecție față de aceste serotipuri„, se mai arată în documentul semnat de reprezentanți ai mai multor societăți medicale din România: Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Boli Infecțioase Pediatrice și Societatea Română de Pediatrie Socială.
Un argument în plus pentru vaccinarea anti-pneumococică cu cele mai multe valențe îl oferă un studiu multi-centric, observațional, realizat de Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care a fost publicat în International Journal of Infectious Diseases, în noiembrie 2014, scrie doctorulzilei.ro. Studiul a înrolat 2.000 de copii cu vârste sub 5 ani din București, Iași, Constanţa şi Târgu Mureș pentru a evalua rata de portaj nazo-faringian cu Streptococcus pneumoniae. Rata medie de portaj a fost de 25,3%, ceea ce înseamnă că un sfert dintre copiii eșantionați erau purtători de pneumococ. Aproape 60% dintre serotipurile izolate puteau fi acoperite de PCV13, 40% de PCV10 şi 39,9% de PCV7, relevă același studiu.
În România, vaccinul pneumococic conjugat cu cele mai multe valențe (PCV13) acoperă semnificativ mai multe serotipuri care cauzează boli pneumococice invazive şi otită medie acută la copiii cu vârste sub 5 ani, precum şi mai multe serotipuri izolate din portajul nazofaringian la copiii sănătoși din aceeași categorie de vârstă, spun medicii specialiști, care prezintă în memoriul oficial concluziile unei dezbateri privind vaccinarea anti-pneumococică, organizată în luna octombrie la Palatul Parlamentului. PCV13 conferă cea mai extinsă protecție dintre vaccinurile pneumococice conjugate şi este cel mai utilizat vaccin pneumococic conjugat, în Europa şi la nivel mondial, se arată în studiile de specialitate.
Ministerul Sănătății anunță că sunt demarate procedurile de achiziție a acestor vaccinuri. Au fost mai multe încercări de achiziție a unor astfel de vaccinuri. Se pare că acestea s-au blocat din cauza aplicării deficitare a legislației, să sperăm că de această dată vor fi respectate procedurile și copiilor nu li se va mai limita dreptul la servicii de sănătate.
Astăzi PCV 13 este folosit în 109 țări din lumea întreagă, iar în multe dintre acestea a fost înregistrată nu doar o scădere semnificativă a incidenței bolilor pneumococice și o reducere importantă a prescripțiilor cu antibiotice la copii, dar și o rentabilitate a investițiilor în vaccinarea anti-pneumococică. Conform unui studiu din Marea Britanie, vaccinarea anti-pneumococică cu PCV 13 a adus economii în sistemul public de sănătate de 342 milioane de lire sterline pe o perioadă de 8 ani, cu o rentabilitate a investiției de aproximativ 2:1. Din punct de vedere social, achiziția PCV 13 ar reprezenta o cheltuială pe termen scurt, cu beneficii majore pe termen mediu și lung. Investiția într-un program de vaccinare cu PCV 13 ar genera o reducere a costurilor din sistemul de asigurări sociale și de sănătate datorită faptului că previne îmbolnăvirea copiilor și vârstnicilor, absența din sistemul de educație, ar reduce atât numărul de zile de spitalizare, cât și impactul asupra economiei din cauza zilelor de concediu medical al părinților și al pensionării pe caz de boală.
Recomandarea Societăților Medicale semnatare ale memoriului înaintat ministrului sănătății este de a „implementa un program de vaccinare la sugari în cel mai scurt timp, folosind un vaccin care să ofere protecție cât mai completă față de serotipurile pneumococice pentru a asigura un program de vaccinare anti-pneumococică eficace„.