Agenţia saudită de ştiri SPA a anunţat că Riyadhul a luat această decizie pentru „a-şi proteja propria securitate naţională de pericolele terorismului şi extremismului”.
Această măsură „decisivă” a fost luată ca urmare a „încălcărilor grave comise de autorităţile din Qatar în ultimii ani”, se mai anunţă în comunicatul autorităţilor saudite.
O hotărâre asemănătoare a fost luată şi de Egipt, Emiratele Arabe Unite, dar şi de Bahrain, care a acuzat Doha că ar încerca să „submineze securitatea şi stabilitatea Bahrainului şi de imixtiuni în treburile interne ale ţării”
Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită, care de doi ani desfăşoară operaţiuni în Yemen, a anunţat excluderea Qatarului din organizaţie, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaida şi Stat Islamic.
În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul, cu toate că ţare este membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Stat Islamic.
Reacţia Qatarului
Qatarul a afirmat că se confruntă cu o campanie de minciuni și invenții al cărei scop este punerea sa sub tutelă, după ce Bahreinul, Arabia Saudită, Egiptul și Emiratele Arabe Unite și-au întrerupt relațiile diplomatice cu emiratul, acuzându-l de susținerea terorismului, transmit Reuters și DPA.
Un comunicat al Ministerului de Externe de la Doha subliniază că, în calitate de membru al Consiliului de cooperare al Golfului, Qatarul respectă suveranitatea altor țări și nu intervine în afacerilor lor interne.
Pe de altă parte, și guvernul recunoscut pe plan internațional al Yemenului a anunțat luni ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de cooperare cu rebelii houthi, a relatat agenția de stat Saba.
Yemenul este divizat din cauza unui război civil ce durează de aproape doi ani, izbucnit între gruparea houthi, sprijinită de către Iran, și o coaliție arabă sunnită, susținută de Occident și aflată sub comanda Arabiei Saudite.
Reacţia Statelor Unite ale Americii
Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a declarat că ruperea legăturilor diplomatice între mai multe ţări arabe şi Qatar nu va afecta lupta împotriva terorismului şi a făcut un apel la rezolvarea neînţelegerilor, informează Reuters.
Acţiunea statelor arabe riscă să escaladeze şi mai mult tensiunile provocate de sprijinul Qatarului pentru mişcarea islamistă Fraţia Musulmană.
Totuşi, secretarul american de Stat este de părere că efectele acestui eveniment vor fi reduse, în condiţiile în care regiunea joacă un rol important pentru operaţiunile SUA împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.
Bahrain găzduieşte o puternică flotă americană, în timp ce în Qatar se află baza aeriană Al Udeid, care este folosită de forţele SUA pentru a efectua raiduri aeriene împotriva militanţilor din regiune.
Tillerson a făcut un apel la statele din regiune să-şi rezolve diferendele între ele şi a oferit sprijinul Statelor Unite în acest sens.