Germania
Magazinele alimentare, librării, concesionari auto, magazine de haine şi de flori, cu suprafeţe sub 800 de metri pătraţi, vor avea voie să îşi deschidă uşile pentru a primi clienţi începând de astăzi. Măsura se aplică în mod sensibil diferit în cele 16 landuri din ţară, iar numeroase magazine rămâneau în continuare închise luni în capitala ţării, Berlin.
Saloanele de coafură urmează să redeschidă de la 4 mai. Locurile culturale, barurile, restraurantele – mai puţin în cazul livrărilor – locurile de joacă, terenurile de sport rămân, de asemenea închise. Marile adunări – concerte sau competiţii sportive – rămân interzise cel puţin până la 31 august.
De asemenea, din 4 mai şcolile îşi vor relua activitatea gradual, întâi pentru acele clase unde au loc examene de absolvire.
Decizia vine după ce săptămâna trecută rata infecţiei a încetinit. Între timp, autoritățile i-au avertizat pe oameni că trebuie să rămână vigilenţi pentru a evita un al doilea val de infecţii.
Cancelarul Angela Merkel a anunţat un „succes intermediar fragil” generat de măsurile de distanţare socială. „Avem un spaţiu mic de manevră”, a atras atenţia Angela Merkel, recomandând purtarea de măşti medicale în spaţii publice.
Citeşte şi: Coronavirus în Franţa. Premierul a anunţat data ieşirii lente din izolare
Norvegia
În Norvegia, unde epidemia provocată de noul coronavirus pare sub control, s-au redeschis luni creşele, fiind un prim pas spre o ridicare lentă şi treptată a restricţiilor în regat, relatează AFP.
Această redeschidere a creşelor, care pune capăt la cinci săptămâni de semi-izolare pentru cei mai mici, este justificată oficial din considerente sanitare – copiii par să nu fie afectaţi în mare măsură de COVID-19 – şi ar urma să faciliteze revenirea la serviciu a părinţilor. Unii dintre aceştia, însă, şi-au exprimat temerile şi au lansat o pe Facebook o campanie ”Copilul meu nu trebuie să fie un iepure de laborator pentru COVID-19” precum şi o petiţie online care a strâns peste 28.000 de semnături luni dimineaţă.
Polonia
Parcurile şi pădurile vor fi redeschise începând de luni, iar limitarea numărului de persoane care vor fi permise în magazine va fi relaxată, a anunţat joi premierul Mateusz Morawiecki.
Însă multe restricţii, cum ar fi acoperirea gurii şi a nasului şi purtarea mănuşilor de plastic în magazinele alimentare, precum şi închiderea şcolilor vor rămâne în vigoare.
Danemarca
Danemarca, una din primele state europene care și-a închis economia ca măsură de prevenție în fața pandemiei de coronavirus, se pregătește pentru revenire treptată la viața de dinainte de criză.
Primul pas l-a reprezentat deschiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare, din 15 aprilie.
Prim-ministrul Mette Frederiksen a precizat şi că va începe discuţiile cu mediul de afaceri pentru a începe redeschiderea treptată a birourilor.
Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă că restricţiile ar putea fi ridicate în mai multe judeţe
Austria
Austria a permis redeschiderea magazinelor mici şi a grădinilor publice, îndemnând totodată populaţia să-şi limiteze deplasările şi menţinând recomandări dure cu privire la purtarea măştii şi distanţei între persoane. Celelalte magazine vor fi redeschise pe 2 mai, iar restaurantele la jumătatea lunii mai.
Cehia
Cehia a început luni prima etapă a relaxării carantinei impusă în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Piețele fermierilor, reprezentanțele auto și unele mici afaceri se pot redeschide pentru prima dată de pe 12 martie, relatează BBC.
Guvernul de la Praga a anunţat un plan în cinci etape pentru relaxarea restricţiilor. În ultima etapă, programată pe 8 iunie, ar urma să poată fi redeschise hotelurile şi marile centre comerciale.
Italia
Restricţiile privind deplasările ar urma să fie relaxate pe 4 mai. Au fost deschise deja librăriile, spălătoriile, unele benzinării. Angajaţii din domeniul forestier şi IT şi-au reluat activităţile.
Spania
Spania a permis revenirea la lucru a sute de mii de angajaţi, dar restricţiile privind deplasările sunt menţinute pentru restul populaţiei şi ar putea fi prelungite după data de 27 aprilie.
Copiilor li se vor permite reluarea activităţilor în timpul liber din 27 aprilie.
Serbia
În Serbia, preşedintele Aleksandar Vucici a anunţat un plan de relaxare graduală a restricţiilor începând de marţi.
Cel mai recent raport al OMS arată că procesul ridicare a restricţiilor trebuie să fie făcut gradual, cu intervale de timp pentru a evalua impactul lui. Ideal ar fi un interval de minimum două săptămâni între fiecare măsură de restricţie ridicată. Acest interval corespunde perioadei de incubaţie a coronavirusului.