Mai multe ţări occidentale vor ca piloţii ucraineni de F-16 să se antreneze pe teritoriul României

Mai multe țări occidentale care sunt de acord cu furnizarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina iau în considerare România ca posibilă locație pentru antrenarea piloților ucraineni, relatează Politico citând trei persoane care au cunoștință de acest plan.
Mircea Filipescu
22 iun. 2023, 09:31
Mai multe ţări occidentale vor ca piloţii ucraineni de F-16 să se antreneze pe teritoriul României

Publicația americană relatează că acesta este un indiciu că Ucraina este mai aproape să primească avioane de luptă F-16.

„România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental pentru Politico. De asemenea, un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării al SUA au întărit această posibilitate.

Potrivit acestora, este probabil ca Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-16, să conducă antrenamentul.

Un purtător de cuvânt al companiei a amintit de comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operațional Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloții ucraineni și să întrețină avioanele F-16, imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită.

Ministerul Apărării de la București nu a confirmat și nici nu a infirmat că au loc negocieri pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România.

Potrivit răspunsului MApN, România „salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru F-16”.

Citeşte şi: Actorul care l-a interpretat pe Iisus îl susţine pe Trump, ţine prelegeri pentru organizaţia QAnon şi propagă teoria că Ucraina este stat nazist

„Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliații săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici și cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista și de a se opune în mod eficient agresiunii rusești ilegale și ocupării teritoriului suveran al Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

Olanda și Danemarca conduc efortul multinațional de instruire, dar țările NATO nu au stabilit încă cineva va furniza aeronavele necesare pentru instruire.

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că aliații lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre ce țară va dona avioanele nu a fost încă stabilită.

„Livrarea de F-16 nu este pe masa discuțiilor acum. Lucrăm din greu pentru a începe antrenamentul F-16 [cu Danemarca pentru a instrui piloții ucraineni] cât mai curând posibil. Livrarea necesită un proces decizional separat”, a transmis acesta.

De asemenea, ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un „concept” la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie și că antrenamentul va începe în această vară.

Forțele Aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16, cumpărate din Portugalia, și este în proces de achiziționare a alte 32 de avioane din Norvegia.

În luna aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat un plan de achiziționare a avioanelor de luptă F-35.

Citeşte şi: Zelenski: Rusia trebuie să fie complet izolată cât timp principalele produse de export ale Rusiei sunt răul şi moartea

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe