Mai multe zone agricole din țară, amenințate de secetă. Conform prognozei de specialitate emise de ANM pentru perioada 13-19 aprilie 2022, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de mediu, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, nord-estul și vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat și sud-vestul Transilvaniei.
„În stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia. Deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, se vor înregistra în Dobrogea şi Moldova, local în centrul şi sudul Olteniei, estul, nordul şi sudul Munteniei, nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, centrul, sudul şi izolat estul Transilvaniei”, arată prognoza ANM, potrivit Agerpres.
Mai multe zone agricole din țară, amenințate de secetă. În acea perioadă procesele vegetative ale culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole se vor desfășura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole. În depresiunile din nordul și centrul țării ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi ușor încetinite, mai ales în zilele cele mai reci. În mod normal starea de vegetație se va menține bună și medie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.
Cerealierele de toamnă din epoca optimă se vor înfrăți, aflându-se predominant în faza de alungire a paiului (10-100%). În semnăturile efectuate după date de 20 octombrie 2021 continuă fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) și înfrățire (20-100%). În sudul și sud-estul teritoriului agricol, la rapiță vor predomina apariţia inflorescenţelor (10-50%) şi izolat începutul înfloririi (10-15%), iar în restul zonelor agricole, alungirea tulpinii şi butonizarea (10-100%).
În ceea ce privește plantațiile pomicole de sâmburoase se vor înregistra înflorirea, creşterea frunzelor, precum şi legarea rodului, în special la speciile extratimpurii şi timpurii de cais. La speciile seminţoase se vor semnala în continuare dezmugurirea, înfrunzirea şi izolat înflorirea (măr).
Vița de vie se va afla în fazele de plâns și înmugurire, precum și local dezmugurirea la soiurile timpurii de masă.
Dacă vorbim de culturile de floarea-soarelui sau porumb, continuă lucrările de semănat pe suprafețe agricole extinse. Cele înființate până acum se vor afla la germinare și răsărire.