Mai mulţi bani de la stat pentru părinţii care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului

Guvernul Cîţu s-a reunit în şedinţă, miercuri, la Palatul Victoria, la ora 13.00. Pe agenda ședinței se află și proiectul privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care încurajează părinții să revină la muncă mai devreme de finalizarea concediului de creştere a copilului în schimbul unui stimulent în inserţie în valoare de 1.500 lei.
Filip Stan
07 apr. 2021, 15:30
Mai mulţi bani de la stat pentru părinţii care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a explicat cum vor fi alocaţi mai mulţi bani de la stat pentru părinţii care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului.

„Guvernul a adoptat o OUG prin care se acordă părinţilor aflaţi în concediul de creştere a copilului un stimulent de 1.500 de lei dacă aceştia aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului. Aceasta este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea, contribuie la creşterea veniturilor părinţilor, scade riscul deprofesionalizării şi asigură o forţă de muncă necesară în acest moment la nivelul angajatorului

Practic, noile prevederi sunt următoarele:

– se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinţii aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de şase luni de către copil sau vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

– Se menţine stimulentul de 650 de lei pentru părinţii care revin în activitate până la împlinirea vârstei de doi ani.

– După împlinirea de către copil a vârstei de şase luni sau un an în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi sau trei ani în cazul copilului cu dizabilizăţi

Această OUG mai aduce şi un stimulent de inserţie de 650 de lei pentru părinţii care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de concediul de creştere a copilului cu dizabilităţi, cu vârstă cuprinsă între 3 şi 7 ani

Se iau în calcul şi perioada în care părinţii au fost în şomaj tehnic la calculul perioadei pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de şase luni a copilului, dar nu din vina lui îşi pierde locul de muncă şi în intervalul de doi ani îşi regăseşte un alt loc de muncă, atunci poate să beneficieze de acest stimul de inserţie.

Aceasta este o primă măsură dintr-un set de măsuri active pe care Guvernul le are în vedere pentru a creşte gradul de ocupare, de stimula piaţa activă şi a încuraja munca şi pentru a încerca să direcţionăm oamenii din România care în momentul de faţă se află în situaţii de relaţie directă cu statul, cum ar fi plata şomajului sau a ajutorului social, să se întoarcă spre muncă şi în felul acesta să treacă şi la un nivel superior de venituri şi în acelaşi timp veniturile statului să aibă de câştigat”, a explicat ministrul Muncii.

Mai mulţi bani pentru părinții care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului. Pe agenda ședinței de miercuri a Guvernului se află un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Prin acest proiect Executivul îşi propune să încurajeze părinții să revină la muncă înainte de finalizarea concediului pentru creşterea copilului.

Potrivit proiectului, stimulentul de inserţie poate ajunge până la 1.500 lei.

„Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin.(1) au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :
a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copiilor și obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin.(1) beneficiază de stimulentul de inserție în cuantumul prevăzut la alin.(1) lit.b) după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități. Acest stimulentul de inserție se acordă inclusiv persoanelor prevăzute la alin.(1) .
(3) Stimulentul de inserție acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu dizabilități nu se cumulează cu indemnizația prevăzută art. 31 alin. (2).
(4) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară prevăzută la art. 2 alin.(1) şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă. Indemnizația lunară prevăzută la art. 2 alin.(1) nu se cumulează cu stimulentul de inserție.
(5) Stimulentul de inserție în cuantumul prevăzut la alin.(2) se acordă și în situația în care, certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului expiră după împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
(6) În situația persoanei îndreptățite care beneficiază de stimulentul de inserție în cuantumul prevăzut la alin.(2) al cărei copil este încadrat în grad de handicap după împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani.
(7) În situația prevăzută la alin.(6), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție se face în baza unei noi cereri completată de persoana îndreptățită și a copiei după certificatul de încadrare în grad de handicap.
(8) Cuantumul stimulentului de inserţie se majorează prin hotărâre a Guvernului.”, se arată în proiectul de Guvern.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 priv… by Alina Andrei Bodrug on Scribd

„Încurajăm părintele care se află în concediu de creştere a copilului să se întoarcă la muncă, pentru că această măsură de întoarcere în activitate înainte de 6 luni. Un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei, deci mult mai mare decât ceea ce exista până acum, şi anume 650 de lei, va fi completat de un alt proiect al nostru de construcţie de creşe şi grădiniţe la nivel naţional”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, potrivit România TV, Guvernul se pregătește să adopte astăzi o lege prin care localurile care încalcă restricţiile să fi închise 14 zile la prima abatere sau 30 de zile la a doua. Proiectul va da dreptul inclusiv poliției să suspende activitatea acestor localuri.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte