Spectacolul Ligii Campionilor se pune de azi în mişcare, propulsat de o forţă mediatică fără precedent şi de un aflux financiar din ce în ce mai important, de la un an la altul. Cele 32 de participante din acest sezon se vor înfrupta dintr-un buget cu 15% mai mare decât în 2011, ceea ce înseamnă că simpla prezenţă în faza grupelor îi garantează fiecărei echipe suma de 6 milioane de euro. Fiecare victorie aduce un bonus de 800.000 euro, iar egalul se premiază cu 400.000 euro. La aceste sume se adaugă banii pe care fiecare club îi încasează din vânzarea biletelor şi din marketing.
Ediţia care începe în această seară, la ora 21.45, este a 58-a din istoria principalei competiţii a cluburilor şi ea vrea să marcheze 150 de ani de la înfiinţarea primei Federaţii de Fotbal din lume, cea engleză. Ca o recunoaştere, finala competiţiei se va desfăşura pe Stadionul Wembley, la data de 25 mai. Totodată, acest sezon mai este marcat de o dată simbolică, pe 25 noiembrie 2012 urmând să se împlinească 20 de ani de când UEFA Champions League funcţionează în acest format, cu mici modificări.
Practic, 25 noiembrie 1992 este data de naştere a competiţiei, iar nigerianul Daniel Amokachi, care juca la FC Bruges, este consemnat ca fiind autorul primului gol al competiţiei. Între cele 32 de echipe prezente în grupele actualei ediţii de Liga Campionilor se regăsesc 12 câştigătoare ale trofeului, începând cu scoţienii de la Celtic Glasgow, al căror singur succes datează de acum 45 de ani, de la Lisabona. După lungi aşteptări, se reîntorc în grupele Ligii Campionilor Anderlecht Bruxelles şi PSG, absente din această fază în ultimii şase şi, respectiv, opt ani.
Pe de altă parte, regăsim între cele 32 de echipe trei debutante la acest nivel, pe Montpellier, Malaga şi formaţia daneză Nordsjaelland. În ceea ce o priveşte pe CFR Cluj, ea se află la a treia participare, fiind însă pentru prima oară când ajunge în grupe după ce trece de tururile preliminare. Cu un bilanţ de două victorii, două egaluri şi opt înfrângeri, CFR Cluj se află pe locul 82 în clasamentul all-time al UEFA Champions League, un loc mai sus decât Unirea Urziceni, care a adunat dintr-o singură participare tot atâtea puncte câte au făcut ardelenii în două campanii.
Cea mai bine clasată formaţie românească în această ierarhie este Steaua, pe locul 54, iar o poziţie mai jos decât roş-albaştrii se află VfB Stuttgart, tocmai adversara de joi a echipei noastre, din grupele Ligii Europa. În coada acestei ierarhii pe două decenii se află Oţelul Galaţi, pe locul 120, dintr-un total de 124 de echipe.
În ceea ce priveşte clasamentul all-time (1955-2012), Steaua se află pe locul 26, după Valencia, iar CFR Cluj pe locul 154, după polonezii de la Ruch Chorzow.
Programul meciurilor de marţi, 18 septembrie:
Grupa A
Dinamo Zagreb – FC Porto
PSG – Dinamo Kiev
Grupa B
Montpellier – Arsenal Londra
Olympiacos Pireu – Schalke 04
Grupa C
Malaga – Zenit St. Petersburg
AC Milan – Anderlecht Bruxelles
Grupa D
Borussia Dortmund – Ajax Amsterdam
Real Madrid – Manchester City.