Mai mulți bani pentru români. La cât a ajuns câștigul salarial mediu. Vești extraordinare de la INS

Veniturile românilor sunt din ce în ce mai mari, peste rata inflației, ca urmare a măsurilor luate de PSD, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Filip Stan
13 aug. 2024, 20:39
Mai mulți bani pentru români. La cât a ajuns câștigul salarial mediu. Vești extraordinare de la INS

În 2024, economia țării a continuat să crească ca urmare a investițiilor fără precedent ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu. În plus, măsurile-cheie inițiate de social-democrați, precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii și au fost determinante în reducerea continuă a inflației.

Datele INS arată faptul că câştigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei în luna iunie a acestui an, fiind mai mare cu 58 lei faţă de mai 2024, iar cel salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei mai mare decât în luna anterioară.

Citește și Paul Stănescu anunţă data când va fi anunţată lista PSD pentru parlamentare: „Sunt multe criterii”

În cele mai multe activități din sectorul economic, în luna iunie, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Față de luna iunie a anului 2023, indicele câştigului salarial real a fost 107,2%, iar câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%, depășind de 2,3 ori valoarea inflației.

Toate produsele la care statul a plafonat adaosurile comerciale s-au ieftinit

Rata anuală a inflației în luna iulie a fost de 5,4%, iar cea de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,2%.

Potrivit datelor INS, plafonarea prețurilor la alimentele de bază, gaze și energie, măsuri implementate de Guvernul Marcel Ciolacu la inițiativa PSD, au avut un efect direct asupra prețurilor. Astfel, comparativ cu luna iulie a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, spre deosebire de cele nealimentare, care au înregistrat un avans de 6,92%, în timp ce prețul serviciilor a crescut cu 8,52%.

Pe lângă efectul stabilizării prețurilor, datele INS scot în evidență faptul că în cazul produselor alimentare de bază, consumate, potrivit statisticilor, de peste jumătate dintre familii, costurile suportate de români sunt semnificativ mai mici comparativ cu valorile înregistrate înainte de măsura luată de Guvernul Ciolacu de plafonare a adaosului comercial.

Scăderile de prețuri cele mai semnificative la produsele alimentare au fost consemnate la făină (-30,5%), produse de morărit (-28,55%) şi la mălai (-25,96%), la care statul a plafonat adaosurile comerciale, în timp ce creșteri notabile s-au consemnat conservele din fructe (9,72%), alte produse alimentare (8%) şi vin (7,82%), care nu se află pe listă.

În plus, ca efect al măsurilor implementate de Guvernul Marcel Ciolacu, gazele s-au ieftinit cu 9,39%, energia electrică a costat cu 1,97% mai puţin, iar energia termică a consemnat o scădere a preţului de 0,9% comparativ cu luna iulie 2023. Prin măsurile de plafonare implementate de PSD, România are cel mai scăzut preț din Europa la alimente și băuturi nealcoolice

Conform datelor Eurostat, România e la cel de jos nivel al prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice din Europa. Raportat la tot studiul, România are prețuri la bunuri și servicii cu 40% sub media europeană, în timp ce la categoria “Alimente și băuturi nealcoolice” prețurile din țara noastră sunt cu 74% sub media europeană, cele mai ieftine, fiind urmați de Polonia cu 78%.

Prin protejarea puterii de cumpărare a românilor prin măsurile de plafonare introduse repetat de guvernul Ciolacu în diferite piețe, România a înregistrat în luna iunie cea mai mare creştere anuală a vânzărilor din comerţul cu amănuntul din UE.

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi a scăzut cu 0,3% în zona euro, în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023. În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în România (10,2%), Luxemburg (7,9%) şi Croaţia (5,4%) iar cele mai semnificative scăderi au fost în Belgia (minus 7,3%), Estonia (minus 4,1%) şi Austria (minus 3,9%).

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024

Politicile PSD au avut un efect pozitiv, lucru care se vede și în deciziile BNR, care a redus, succesiv, în lunile iulie și august, dobânda-cheie, până la valoarea de 6,50% pe an. Efect direct al acestor măsuri, ROBOR la 3 luni a scăzut imediat, astfel că românii plătesc rate mai mici la creditele existente și beneficiază de o reducere a dobânzilor la cele noi.

Mai mult, BNR a a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025. Potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia.

Citește și Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se plafonează dobânzile IFN-urilor. USR contestase actul normativ la CCR, fără succes

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor termina luna august în forță. Gemenii sunt printre marii norocoși
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Guvernul a dat termen pentru români. Aveți timp 5 zile
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
A ÎNCEPUT ÎNCĂRCAREA CARDURILOR! Se dau bani pentru românii cu venituri mici
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Schimbare uriașă de vreme în România. Mari anomalii în septembrie
Ego.ro
Din cauza soacrei mele,mi-am luat copilul și am plecat. M-a umilit și...
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
Guvernul a dat ordin. Regulă nouă pentru femeile din România. Se va aplica peste tot
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
ANUNȚUL Poștei Române pentru pensionari. CUM ARATĂ decizia de RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...