UPDATE 15.30 23 de elevi de la Şcoala Generală nr 31, din cartierul braşovean Triaj, care au făcut, vineri, toxiinfecţie alimentară după ce au băut lapte primit la şcoală, au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, pentru investigaţii şi tratament.
Potrivit medicilor Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, copiii care au fost transportaţi, vineri după-amiază, în unitatea spitalicească sunt în stare bună şi urmează să fie supuşi unor investigaţii medicale şi vor primi tratament adecvat.
UPDATE 13.50: Inspectorii pentru protecţia consumatorilor din Braşov fac, la ora transmiterii acestei ştiri, verificări la cele două şcoli din judeţ, după ce peste 20 de elevi care au băut lapte furnizat de compania La Dorna s-au simţit rău şi au fost duşi la spital.
Potrivit autorităţilor, inspectorii braşoveni pentru protecţia consumatorilor vor verifica atât laptele distribuit elevilor de la cele două şcoli din Codlea şi municipiul Braşov, care au acuzat simtome de toxiinfecţie alimentară şi au fost duşi la spital, cât şi ambalajele din hârtie în care este pus laptele.
Cutiile de hârtie în care este furnizat laptele sunt verificate în condiţiile în care în ultima săptămână zeci de elevi de la şcoli diferite, din judeţele Braşov, Galaţi şi Argeş s-au intoxicat după ce au băut lapte primit la şcoală şi produs de două companii diferite, respectiv Olympus, în judeţul Galaţi, şi La Dorna, în judeţul Braşov.
Analizele preliminare ale laptelui de la Olympus au ieşit bune, produsul neavând germeni patogeni, însă la ora actuală se aşteaptă şi rezultatele probelor prelevate de Protecţia Consumatorului la sfârşitul săptămânii trecute de la fabrica Olympus.
„Suntem acum pe teren şi facem verificări la cele două şcoli din judeţul Braşov. Am propus suplimentar să facem analize şi la cutiile de hârtie în care se pune laptele. Aşteptăm în continuare rezultatul analizelor de la probele recoltate de la fabrica Olympus şi vom recolta probe şi din laptele primit astăzi (n.r. – vineri) de către elevii din Braşov“, a declarat pentru News.ro Sorin Susaru, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov.
UPDATE 13.20 Numărul copiilor de la Şcoala Generală nr 31, din cartierul braşovean Triaj, care s-au simţit rău după ce au băut lapte la şcoală, a ajuns la 16. La faţa locului au fost trimise patru ambulanţe, elevii fiind examinaţi de către medici.
În funcţie de starea copiilor, echipajele medicale vor decide câţi dintre copii vor fi transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov.
Cei cinci copii de la Şcoala Generală nr 2 din Codlea, care au avut aceleaşi simptome după ce au băut lapte şi au mâncat bomboane gumate, au fost duşi deja la spital.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov Brașov a fost alertat după ce cinci copii au dat semne de toxiinfecții alimentare la Școala generală nr. 2 din Codlea. Alți șase elevi de la Școala generală 31 din Triaj au aceleași simptome.
La ambele unităţi de învăţământ, laptele este furnizat de Dorna. La Brașov, licitația „Cornul și lapte” organizată de Consiliul Județean Brașov a fost câștigată de Ecolact Prahova, care a subcontractat către Olympus.
„Copiii au stare generală bună, fără vărsături, fără scaune proaste. Vor fi ţinuţi sub observaţie. Patru dintre ei au fost perfuzați, preventiv„, a precizat directoarea Spitalului din Codlea.
În ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe cazuri de toxiinfecţie alimentară la elevi din judeţele Galaţi şi Argeş, unde copiilor li s-a făcut rău la şcoală după ce au băut lapte primit prin programul Cornul şi laptele.
VEZI ŞI Elevii intoxicaţi din Piteşti au consumat branză de la o fabrică din Jibou. DSVSA Sălaj face ANCHETĂ
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Braşov a decis să suspende programul „Laptele şi cornul” care urma să se distribuie vineri şi luni, după ce numărul copiilor care au ajuns la spital de la Şcoala Generală nr. 31 a ajuns la 23.
Inspectorul şcolar judeţean Ariana Bucur a declarat, pentru MEDIAFAX, că a luat decizia să suspende distribuirea de lapte în cadrul programului
„Laptele şi cornul” în toate şcolile din judeţ pentru vineri după-masa şi luni.
„Am luat decizia de a suspenda programul de astăzi după masa şi inclusiv pentru ziua de luni, până când vom avea nişte rezultate în acest caz. Am încercat astăzi să iau legătura şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi într-un final am reuşit să vorbesc cu ei şi să le comunic că am luat această decizie şi au fost de acord cu suspendarea programului”, a spus Ariana Bucur.
Potrivit inspectorului şcolar judeţean, „laptele consumat atât de copiii din Braşov, cât şi de cei din Codlea care au acuzat probleme digestive provine de la firma Dorna din Suceava”.
ELEVI INTOXICAŢI ŞI LA GALAŢI
La Școala Generală ,,Iulia Hașdeu” din Galați au fost chemate joi peste zece ambulanțe, după ce unui număr de 40 de copii li s-a făcut rău, la nici o oră după ce consumaseră laptele distribuit prin programul laptele și cornul. La fața locului s-au deplasat inspectori ai direcțiilor de Sănătate Publică și Sanitar Veterinară care au constatat că laptele consumat de copii se afla în termenul de valabilitate. Inspectorii au luat probe din laptele consumat, urmând ca analizeze de laborator să arate dacă alimentul era sau nu depreciat.