Alin Suciu este medic UPU Târgu Mureș şi a coordonat echipa de 42 de salvatori români. A plecat peste Prut la doar două zile de la întoarcerea din misiunea în Italia. Din Italia s-au întors toţi sănătoşi. Dr. Suciu spune că deosebirea dintre Italia şi Republica Moldova a constat în modul în care a fost respectată distanţarea socială: „În Italia am văzut distanţare socială. Din nefericire, în Republica Moldova nu am constatat aceeaşi distanţare socială. Oamenii erau mai activi, erau mai prezenţi pe stradă„.
În Republica Moldova, salvatorii români au stat timp de 15 zile.
Şederea echipei medicale în Moldova de peste Prut nu fost lipsită de incidente. Primarul din Bălţi, Renato Usati, le-a dat cadrelor medicale bani în plic: „Nu se știa că erau bani în plic. Noi ne-am dus acolo voluntari. Pentru fiecare din noi, voluntari înseamnă că nu avem nevoie de niciun fel de răsplată. Dovadă a fost şi reacţia firească de a da banii înapoi. Colegii mei nu acceptă şi să ştiţi că au fost diverse provocări ca să se vadă dacă colegii mei acceptă şi înainte de misiune. Mai sunt oameni care încercau, prin UPU, să dea atenţii, să mulţumească, nu s-au acceptat. Probabil că asta ne face diferiţi, faptul că acceptăm foarte mult voluntariat şi că nu acceptăm plicul„.
Românii s-au întors din Moldova cu o lecţie pe care vor să le-o împărtăşească tuturor celor care nu înţeleg riscurile pandemiei.
„Dacă noi, cu toate echipamentele de protecţie, ne-am infestat, şi ei, dacă vor face petreceri câmpeneşti, vor participa la discoteci, vor nesocoti toate sfaturile date de autorităţile locale, se vor expune aceluiaşi risc. Va trebui să fie, în continuare, un efort şi o muncă comună„, spune medicul Suciu.
Cadrelor medicale li s-au făcut testele de coronavirus la intrarea în ţară. Apoi au intrat imediat în carantină. Pentru că sunt asimptomatici, vor fi testaţi din nou la capătul a 14 zile.