Biletelul completat de mana pe un colt de coala, rupt probabil dintr-o foaie de caiet, a ajuns la mai multi romani din zona Iasului.
Contactati de Stirile ProTV, oficialii din MApN spun ca este vorba doar de o actualizare a bazei de date in randul celor care au efectuat stagiul militar. Cei care au primit insa acest bilet spun ca s-au dus imediat cu gandul la informatia potrivit careia Romania a inceput sa ia primele masuri birocratice in cazul unui conflict cu Rusia.
Ai făcut armata? CSAT va analiza capacitatea de a chema rezerviştii sub arme
Ministerul Apararii Nationale (MApN) a publicat recent in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar. Totusi, reprezentantii MApN au explicat recent ca publicarea acestui document nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.
Potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare.
Se reia sau nu stagiul militar obligatoriu în România? Răspunsul Ministerului Apărării
Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii. Puteti consulta certificatul medical recent aprobat de Ministerul Apararii Nationale in fisierul atasat.
SONDAJ: Credeţi că ar trebuie reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE în România?
Important! Conform art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.
In plus, vechiul model al certificatului putea fi prezentat de tineri si la selectia in institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Apararii, insa in privinta noului model nu se mai precizeaza acest lucru in actul normativ recent intrat in vigoare.
De asemenea, in noul model al certificatului medical se mentioneaza ca tinerii vor trebui sa isi faca analize pentru a se verifica daca au heptatita B si C. Anterior, tinerii nu trebuiau sa efectueze astfel de analize.
Formularele certificatelor medicale se vor pune la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii, la instituirea/declararea starii de asediu, mobilizarii sau starii de razboi.
Odata cu intrarea in vigoare pe 28 aprilie 2014 a Ordinului MApN nr. M.113/2013 se abroga Ordinul MapN nr. M.47/2007.
NATO suplimentează forţele aeriene, navale şi terestre în Europa de Est din cauza crizei din Ucraina
Recentul act normativ prin care este aprobat certificatul medical este semnat nu doar de catre ministerul apararii nationale Mircea Dusa, ci si de catre ministrul justitiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie si Paza Lucian- Silvan Pahontu, ministrul afacerilor interne Radu Stroe, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informatii Externe Teodor-Viorel Melescanu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale Marcel Opris, potrivit avocat.net.
Aprobarea certificatului medical pe care tinerii trebuie sa il prezinte la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi vine in contextul in care in Ucraina, unul dintre vecinii Romaniei, au loc confruntari intre activistii prorusi si manifestantii proeuropeni.
MApN: Nu exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor
Publicarea in Monitorul Oficial a certificatului medical pe care tinerii il vor prezenta la comisia locala de recrutare-incorporare nu anticipeaza un posibil proces de recrutare a tinerilor.
Concret, reprezentatii MApN au infirmat categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, se arata intr-un comunicat publicat recent pe site-ul institutiei.
„Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document”, se mentioneaza in documentul de presa.
De asemenea, si presedintele Traian Basescu a facut duminica referiri la statutul rezervistilor. Mai exact, intrebat, la o conferinta care a avut loc duminica, daca s-a facut o analiza privind posibilitatea chemarii rezervistilor sub arme, seful statului a precizat ca aceasta s-a facut la ultimul CSAT.
„Analiza s-a facut inca din CSAT-ul trecut (…) Nu este un lucru exceptional, el se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an, dar in plus au fost si niste faze de reactie ale NATO. Nu numai Romania a facut acest lucru, ci toate statele membre NATO. Sunt destul de multi rezervisti in Spania si Italia. Nu ne punem problema rechemarii, deocamdata avem evaluari. V-am spus, nu exista un pericol ca un stat membru NATO sa fie atacat. Dar evaluarile se fac, si confom legii romane, si conform procedurilor NATO”, a declarat Traian Basescu.
Certificatul medical utilizat de tinerii care urmeaza sa fie recrutati este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti, iar adoptarea si publicarea lui in Monitorul Oficial nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei, au precizat reprezentantii MApN.
Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic.
„Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar. Ca membra a NATO, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apararea spatiului comun aliat”, au explicat reprezentantii MApN.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat recent ca situaţia din Ucraina, „care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani”, adaugand ca tara noastra trebuie sa fie cat mai bine pregatita pentru toate provocarile de la granita.
Potrivit agentiei de presa, presedintele Traian Basescu a precizat duminica ca in Ucraina lucrurile se complica si in momentul de fata sunt toate elementele care pot identifica acolo un inceput de razboi civil.