Propunerile vizează reformarea legislaţiei, însă nu includ angajamente financiare.
Semnatarii planului au afirmat că Europa se confruntă cu o criză de creştere economică şi, în timp ce eforturile pentru a pune finanţele naţionale pe o traiectorie sustenabilă sunt esenţiale, este nevoie de măsuri pentru modernizarea economiilor blocului comunitar.
Scrisoarea a fost transmisă înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro şi UE, precum şi a unui summit al ţărilor membre la 1-2 martie.
„Cu măsuri îndrăzneţe şi voinţă politică, putem redobândi dinamismul Europei şi să ne putem repune economiile pe calea recuperării economice”, se arată în scrisoare.
Documentul a fost semnat de premierii din Marea Britanie, Olanda, Italia, Estonia, Letonia, Finlanda, Irlanda, Cehia, Slovacia, Spania, Suedia şi Polonia.
Programul propus de aceştia implică, printre altele, consolidarea pieţei unice a UE prin diminuarea reglementării. De asemenea, premierii consideră că UE ar trebuie să se ţină de promisiunea privind ajungerea la o piaţă comună eficientă pentru energie până în 2014.