Mai puţin de jumătate dintre români au încredere în Parlamentul European

Cetăţenii Uniunii Europene doresc ca Parlamentul European să apere democraţia, o treime dintre ei considerând că aceasta este cea mai importantă valoare ce trebuie apărată, urmată de libertatea de exprimare şi de gândire şi de protecţia drepturilor omului
Filip Stan
08 feb. 2022, 17:52
Mai puţin de jumătate dintre români au încredere în Parlamentul European

Potrivit noului Eurobarometru comandat de Parlamentul European, aproape o treime dintre respondenţi (32% în UE, 24% în România) au ales democraţia ca valoarea europeană principală care trebuie apărată, urmată de libertatea de exprimare şi de gândire (27% în UE, 22% în România) şi de protecţia drepturilor omului în UE şi în întreaga lume (25% în UE, 24% în România).

În opinia respondenţilor din România, libertatea de circulaţie se află pe primul loc în lista valorilor care ar trebui apărate de Parlamentul European, fiind menţionată de 28% (16% în UE).

În schimb, creşterea extremismului, răspândirea dezinformării şi slăbirea statului de drept reprezintă motive de îngrijorare pentru cetăţenii europeni.

Acest lucru reiese din rezultatele celui mai recent sondaj privind viitorul Europei, publicat de Parlamentul European şi de Comisie la jumătatea lunii ianuarie 2022, în cadrul căruia nouă din zece europeni sunt de acord că mai sunt încă multe de făcut pentru consolidarea democraţiei în UE.

Unsprezece state membre pun apărarea democraţiei pe primul loc: Suedia, Germania, Finlanda, Italia, Danemarca, Austria, Luxemburg, Malta, Polonia, Cehia şi Ungaria. Respondenţii din Cehia şi Ungaria pun, de asemenea, pe primul loc protecţia drepturilor omului.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, salutând rezultatele sondajului, a declarat: „După cum subliniază pe bună dreptate cetăţenii, apărarea democraţiei este cea mai importantă valoare europeană, mai presus de orice altceva. Nu putem considera că democraţia poate exista de la sine, fără sprijin şi efort; extremismul, autoritarismul şi naţionalismul reprezintă astăzi ameninţări tot mai mari la adresa proiectului nostru european comun.”

În general, cetăţenii europeni consideră că sănătatea publică este în continuare prioritatea politică pentru PE (42% dintre respondenţi la nivel UE, 53% în România), urmată îndeaproape de combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale (40% în UE, 41% în România) şi de combaterea schimbărilor climatice (39% în UE, 17% în România). În medie, tinerii au plasat lupta împotriva schimbărilor climatice ca prioritate absolută pentru Parlament, precizează Agerpres.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu cere sancţiuni pentru George Simion: „Este inadmisibil când se adresează cineva la microfon să fie bruscat”

Există un interes susţinut din partea cetăţenilor europeni de a afla mai multe despre activitatea UE. Potrivit prezentului sondaj, informaţiile cu privire la modul concret în care sunt cheltuite fondurile UE ar fi cele mai interesante pentru 43% dintre respondenţi. Cetăţenii doresc, de asemenea, să afle mai multe despre consecinţele concrete ale legislaţiei europene în ţara lor (30%), despre activităţile concrete ale eurodeputaţilor din ţara lor (29%), precum şi despre acţiunile întreprinse de UE pentru a depăşi pandemia de COVID-19 (29%).

„Cetăţenii doresc şi merită mai multe informaţii cu privire la impactul concret al politicilor şi deciziilor UE în viaţa lor de zi cu zi. Oamenii ar trebui să ştie unde sunt cheltuiţi banii”, a declarat preşedinta Metsola.

Parlamentul European a subliniat că plata fondurilor de redresare ale UE ar trebui să se bazeze pe planuri clare şi aprobate, să facă obiectul unui control coerent şi al transparenţei şi să depindă de respectarea valorilor noastre democratice fundamentale.

Sprijinul cetăţenilor pentru UE şi, în special, pentru PE a crescut în mare măsură în timpul pandemiei de COVID-19. Marea majoritate a cetăţenilor UE (58% în UE, 59% în România) sunt de acord cu un rol mai important pentru Parlamentul European în viitor, în timp ce ponderea cetăţenilor UE cu o imagine pozitivă despre instituţie a crescut la nivelul UE cu 12 puncte procentuale faţă de 2015, la 36% (41% în România), inclusiv o creştere de 3 puncte procentuale la nivel UE, faţă de 2019. De asemenea, 45% dintre respondenţi (36% în România) au o opinie neutră cu privire la Parlamentul European şi doar 17% (20% în România) au o imagine negativă. Această percepţie pozitivă a PE se reflectă, de asemenea, în ultimul Eurobarometru standard 95.1 al Comisiei Europene, care arată că cetăţenii au cel mai mult încredere în Parlamentul European, dintre toate instituţiile UE.

Majoritatea cetăţenilor (62% în UE, 43% în România) consideră că apartenenţa ţării lor la UE este un lucru bun, doar 9% (23% în România) declarând că este un lucru rău, pentru al doilea an cel mai bun rezultat din 2007 la nivel UE. Aproape trei sferturi dintre respondenţi (72% în UE, 65% în România) afirmă că ţara lor a beneficiat de statutul de membru al UE. În acest sens, majoritatea respondenţilor (63%) afirmă că sunt optimişti cu privire la viitorul UE.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat între 1 noiembrie şi 2 decembrie 2021 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat faţă în faţă şi completat cu interviuri online, acolo unde a fost necesar, ca urmare a restricţiilor legate de COVID-19. În total, au avut loc 26.510 de interviuri (1.057 în România), rezultatele UE fiind ponderate în funcţie de dimensiunea populaţiei din fiecare ţară, precizează comunicatul PE.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre cazul familiei reţinute în Danemarca: „Bunicii paterni ar putea prelua custodia copilului”

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin