Astfel, faptele comise cu violență și de tâlhărie au scăzut față de anul trecut cu mai mult de 50%, fiind înregistrate numai 4 fapte de violență și 7 de tâlhărie, iar numărul accidentelor rutiere a scăzut considerabil, fiind mai puține cu 30 față de anul trecut, iar numărul persoanelor decedate este sub media anilor precedenți.
MAI arată că în noaptea de Revelion nu au fost înregistrate incidente la cele 144 de evenimente organizate în spațiul public, la care au participat peste 400.000 de persoane, a mai spus Monica Dajbog.
De asemenea, în data de 1 ianuarie pompierii au intervenit pentru stingerea a 159 de incendii, echipajele SMURD au acordat ajutor medical de urgență în peste 1.000 de cazuri, iar pentru asigurarea acestor intervenții medicale au fost în serviciu 243 de echipaje de prim-ajutor.
Totodată, în zilele de 30, 31 și 1 ianuarie, elicopterele Inspectoratului General de Aviație au efectuat 28 de misiuni, dintre care 3 pentru suportul aerian al structurilor operative ale MAI și 25 misiuni medicale de tip SMURD.
MAI: 150 de evenimente publice anunţate pentru Revelion în întreaga ţară
Potrivit MAI, în prima zi a noului an, conform evaluărilor unităților medicale, a fost înregistrată o diminuare semnificativă a cazurilor de persoane care au necesitat internarea în urma utilizării articolelor pirotehnice, structurile Ministerului confiscând peste 115 tone de materiale pirotehnice care reprezentau un potențial risc pentru cetățeni.
În urma misiunilor specifice Planului de acțiune Sărbători de Iarnă în Siguranță, dispus de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, în luna decembrie, în domeniul ordinii publice s-a intervenit la peste 77.000 de evenimente, iar structurile MAI au aplicat sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 89 de milioane de lei. Au fost constatate peste 16.500 de infracțiuni și s-au confiscat bunuri în valoare de aproape 6.5 milioane de lei, mai menționează MAI.
MAI informează că au fost reținute peste 13.800 de permise de conducere pentru depășirea regimului de viteză și pentru consum de alcool.
Pe de altă parte, Ministerul de interne atenționează conducătorii auto că, din punct de vedere meteorologic, vor apărea condiții pentru depunerea de polei sau zăpadă și recomandă celor care pleacă la drum să se intereseze din timp cu privire la condițiile de trafic, să aibă pregătite mașinile pentru circulația în condiții de iarnă și să conducă cu multă prudență.
MAI mai arată că în aceste zile au fost dispuse măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei, mai ales cele de pe granița de vest, care vor fi tranzitate de foarte mulți dintre românii veniți în țară de sărbători.
În luna decembrie, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4.100.000 de persoane, din care 3.500.000 au fost cetățeni din țări ale Uniunii Europene. Comparativ cu luna decembrie a anului 2014, când frontiera a fost tranzitata de 2,9 milioane de persoane, se constata o creștere de 37%.
Pentru gestionarea acestui număr mare de persoane care se vor întoarce după sărbători în statele europene, șefii polițiilor de frontieră din România și Ungaria au convenit săptămâna aceasta să dispună măsuri comune de fluidizare a traficului, în condițiile regulilor controlului care în mod obligatoriu se face la intrarea în spațiul Schengen.
De asemenea, polițiștii de frontieră vor avea în atenție și situația de la frontiera de Est unde se așteaptă valori mari de tranzit, de această dată pe sensul de intrare în țară prin venirea celor care în mod tradițional serbează în România Crăciunul și Anul Nou pe rit vechi.