Un studiu realizat de către specialiştii Universităţii Boston arată că persoanele care consumă alcool (vin- roşu, în special) cu moderaţie, aceasta însemnând nu mai mult de 14 pahare pe săptămână şi nici mai mult de 3 într-o zi pentru femei şi 4 într-o zi pentru bărbaţi – beneficiază de o stare de sănătate şi de o funcţionare a organismului mai bune decât ale persoanelor abstinente complet, scrie The Telegraph în ediţia online.
Specialiştii au analizat în cadrul studiului lor numeroşi factori, între care dexteritatea, emoţiile, funcţiile cognitive şi mobilitatea organismului subiecţilor studiaţi. Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion de 5.404 de canadieni în vârstă de 50 de ani.
Cei mai mulţi dintre ei consumau alcool în mod regulat. În cadrul eşantionului studiat au fost identificaţi şi consumatorii „moderaţi”. S-a constatat că acest grup de consumatori moderaţi au înregistrat valorile cele mai mari la indicii de sănătate studiaţi. Schimbările subsecvente în calitatea vieţii celor trecuţi de 50 de ani au fost asemănătoare în toate grupurile de subiecţi studiate, cu excepţia celor care se lăsaseră de băut după ce înainte fuseseră consumatori moderaţi. La aceştia s-a observat un uşor declin al parametrilor de sănătate.
Concluzia autorilor studiului a fost aceea că, „în general, acesta demonstrează că există o relaţie pozitivă între consumul moderat regulat de alcool şi calitatea vieţii adulţilor de vârstă mijlocie. Totuşi, efectele asupra calităţii vieţii unei persoane care continuă să consume alcool pe măsură ce înaintează în vârstă sau, dimpotrivă, diminuează consumul de alcool sau renunţă definitiv rămân neclare”.
Specialistul Harvey Finkel, de la Centrul Medical al Universităţii Boston, are însă o explicaţie: „Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, interacţiunile sociale se diminuează în general, ceea ce duce şi la scăderea poftei pentru consumul de alcool, cât şi a ocaziilor de a bea.”