Este doar a cincea oară în istorie când cercetătorii au confirmat din punct de vedere chimic meteoriţii marţieni pe care oamenii i-au văzut căzând pe Terra. Ultima „ploaie” de meteoriţi „proaspeţi” – adică necontaminaţi de substanţele chimice de pe Pământ – a fost în 1962.
Aceste roci sunt incredibil de valoroase – de 10 ori mai scumpe decât aurul- întrucât niciun vehicul trimis pe Marte nu s-a întors încă cu mostre de sol. Singura sursă pentru rocile marţiene sunt aceşti meteoriţi.
Meteoriţii ar putea fi cruciali căutării vieţii pe Marte.
Ploaia de meteoriţi a fost văzută în iulie 2011, dar rocile au fost găsite în nordul Africii abia la sfârşitul lunii decembrie.
O echipă formată din experţi în meteoriţi, inclusiv cercetători NASA, a prezentat marţi rezultatele. Ei au confirmat că cele 6.8kg de meteoriţi colectaţi din Maroc provin de pe Marte, iar cea mai mare rocă are 1kg.
Toate rocile marţiene de pe Terra cântăresc, în total, aproape 108kg.
Astronomii cred că, în urmă cu milioane de ani, un obiect mare s-a lovit de Marte şi a trimis roci de pe Planeta Roşie în întregul sistem solar. După o călătorie lungă prin spaţiu, o parte din aceste roci au căzut pe Pământ, spărgându-se în bucăţi mai mici.
Cele mai multe roci marţiene au stat pe Terra timp de milioane de ani, sau cel puţin câteva decenii, înainte să fie descoperite, fiind astfel contaminate cu substanţe chimice de pe Pământ.
Aceste noi roci descoperite sunt mai pure. Cercetătorii îşi dau seama că sunt de pe Marte întrucât planeta este mai activă din punct de vedere geologic, iar rocile sale sunt mai tinere – au doar câteva milioane de ani faţă de câteva sute de milioane de ani sau mai mult cât au rocile de pe Lună sau asteroizii.
Noii meteoriţi au fost însă luaţi de diverşi afacerişti de la persoanele care le-au descoperit, aşa că cercetătorii au plătit scump pentru ei. Aceştia au fost denumiţi meteoriţii Tissint, de către International Society for Meteoritics and Planetary Science, grupul de 950 de cercetători care confirmă şi denumesc meteoriţii.
Afaceriştii vând meteoriţii cu 11.000-22.500 dolari pe 28 de grame.