Maia Morgenstern, mărturisiri despre istoria revendicată a suferinței: trauma Holocaustului și consecințele xenofobiei: „Da, am fost agresată fizic și scuipată și zgâriată”

Maia Morgenstern a fost invitată la podcastul lui Morar, unde a făcut mărturisiri copleșitoare despre tatăl ei, supraviețuitor al Holocaustului și a dezvăluit agresiunile la care a fost supusă după ce a interpretat rolul Fecioarei Maria, în filmul lui Mel Gibson.
Ruxandra Rădulescu
26 nov. 2021, 19:45
Maia Morgenstern, mărturisiri despre istoria revendicată a suferinței: trauma Holocaustului și consecințele xenofobiei:

Maia Morgenstern a fost invitată în cadrul podcastului lui Mihai Morar, unde marea actriță a vorbit despre trauma Holocaustului care a l-a marcat profund pe tatăl ei, dar și despre dificultățile cu care s-a confruntat de-a lungul timpului din cauza faptului că este evreică.

„Cea mai provocatoare întrebare, unde orice răspuns aș fi dat ar fi fost greșit, „Credeți că Iisus este fiul lui Dumnezeu?”. Dacă aș fi răpuns „Da, cred.”, era prost pentru că sunt evreică, dacă spuneam „Nu, nu cred.”, tot prost era și m-am uitat așa la ea și am răspuns ” Oare nu suntem cu toții copiii lui Dumnezeu”, a mărturisit Maia Morgenstern.

Persoana care a ameninţat-o cu moartea pe Maia Morgenstern a fost identificată şi reţinută

Actrița a povestit că tatăl ei, supraviețuitor al Holocaustului, a fost dat afară de la catedra de Matematică din cauză că a îndrăznit să critice regimul politic de la vremea aceea. Maia a mai menționat că mama era cea care muncea și aducea bani în casă, motiv pentru care nu a avut parte de prezența maternă în copilărie.

Maia Morgenstern: „Tata fusese dat afară de la catedra de matematici. Mama era cea care punea pâinea pe masă”

„Mama lucra și tata stătea acasă și se ocupa de mine pentru că fusese dat afară de la catedra de matematici deoarece îndrăznise să critice regimul, direct și pe față. Supraviețuise Holocaustului, nu-i mai era teamă de nimic. L-au dat afară în sensul că nu mai avea niciun fel de servici. Tata n-a avut pensie, n-a avut nimic. Tata n-a vrut să dea în judecată statul român, deși au venit și mi-a spus că au găsit dosarul, ar fi avut dreptul să pornească o acțiune. Tata traducea cărți, mama era cea care punea pâine pe masă, zi de zi, lună de lună, de aici era dorul de mama, pentru că mama lucra, iar când avea 40 de ani le-a lăsat pe toate în urmă, pentru a ocupa un post la Institutul de Informatică, toate erau impotriva ei, nu avea dosar bun, o chema Morgenstern, avea rude în afară, bărbatul ei fusese dat afară.”, a mărturisit Maia Morgenstern.

„Am filmat la Auschwitz, acolo am aflat cum a murit bunicul meu”

Una dintre cele mai sfâșietoare mărturisiri a fost cea în care marea actriță Maia Morgenstern a aflat cum sfârșise de fapt bunicul ei patern. Totul s-a întâmplat în mod profetic chiar în timpul filmărilor pentru o peliculă cu tema Holocaustului. Atunci, actrița a vizitat pentru prima dată Auschwitz și a aflat despre moartea bunicului ei, Aaron Morgenstern.

„Bunicul meu din partea tatălui, Aaron Morgenstern, a pierit în timpul Holocaustului, la Auschwitz. Ei l-au așteptat, spera să vină, ca într-o zi să sune la ușă. Tata spunea că atâta vreme cât nu știe date concrete că a murit, el îl aștepta. Eu l-am căutat și l-am găsit în arhivă, pe listele celor asasinați la Auschwitz. Tata trăia încă și i-am spus. Filmam pentru producția „A șaptea cameră”, unde am filmat la Auschwitz și ni s-a dat permisiunea să filmăm doar între cele două garduri de sârmă ghimpată, de vizitat se putea vizita. Într-o pauză de filmare m-am dus să vizitez și să stau de vorbă la arhivă. L-a găsit pe bunicul dar zice de profesie că era cizmar dar tata zice că de profesie era director de bancă. L-am întrebat pe tata, iar el mi-a spus că bunicul a mințit, a zis că e cizmar pentru a se face de folos.”, a dezvăluit actrița Maia Morgenstern.

Artista a povestit cum reușește să-și gestioneze temerile și a menționat că aspectul cel mai important este atenția pe care o acordă nevoilor sufletești.

Maia Morgenstern, jignită de o replică antisemită: „Am încremenit. Nu accept. Sunt rănită”

De asta, încerc să-mi pregătesc și mintea, și trupul. Citesc, mă plimb, mă hrănesc sănătos, sunt tare atentă la nevoile reale ale trupului meu, ale minții mele, ale emoțiilor mele. Odată m-a întrebat cineva care e gradul de suportabilitate al unui film horror? Cred că rezist la orice, cu sonorul dat la zero. Și-atunci aș chestiona frica, de unde vine, ce mă atenționează că ar trebui să apăr, să protejez. Ce e de înspăimântat, ce e vulnerabil, fragil în mine, să întăresc, să apăr. Degeaba fug, că ea mă urmărește. Încerc, nu înseamnă că reușesc totdeauna, să-mi spun multe despre vulnerabilitățile mele, despre nevoile mele, despre neîmpăcările mele, despre jalea mea, conflicte nerezolvate.”, a mai afirmat actrița.

„Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile”

Maia Morgenstern a vorbit și despre consecințele pe care le-a avut asupra ei rolul din filmul lui Mel Gibson, unde a interpretat-o pe Fecioara Maria. Actrița povestit că a fost agresată din cauză că o evreică a interpretat un personaj simbolic pentru creștinism.

„Sunt bântuită de emoții și așa va fi, depind de percepția și de acceptarea celorlalți. Și-atunci ce am eu de făcut? Să mă pregătesc. Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile, nepregătite, unde trebuie insistat, după părerea mea. Așa aș face eu, așa mi-a fost mie bine, așa m-am simțit apărată, pregătită. Respectând pe cei care vin în fața mea. A fost complicat, am fost și agresată la propriu și fizic și scuipată și zgâriată, au trecut 19 ani. Eu cred ca au fost furtuni nedreptăți lucruri, care m-au durut la fel de tare, poate mai mult.” a mai spus Maia Morgenstern.

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Pericol mare când cumperi de pe Shein și Temu. Substanțe periculoase pe mărfuri
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...