Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie 2024 și că solicită Parlamentului organizarea unui referendum privind viitorul țării.
Maia Sandu afirmă susține că şi-a asumat să facă tot ce ţine de ea pentru a duce la capăt misiunea integrării europene şi se angajează să continue, doar dacă cetăţenii îi vor oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024.
De asemenea, solicită Parlamentului să iniţieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetăţenilor să fie hotărâtoare în privinţa aderării la UE.
„După 3 ani de mandat, am reușit să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Un lucru care părea imposibil cu 3 ani în urmă”, a spus Sandu.
„Când am pornit pe acest drum, corupția din Moldova devenea tot mai multă, iar libertatea – tot mai puțină. Clanurile corupte de la putere păreau de neclintit. Moldova devenise o țară izolată, despre care se vorbea doar ca loc al spălării banilor și al sărăciei cronice”, a spus șefa statului.
Maia Sandu a cerut totodată Parlamentului „să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”.
„Este necesar să spunem clar, toată țara, ce drum alegem pentru Moldova”, a declarat ea, duminică.
„Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024”, a mai spus ea, anunțându-și astfel candidatura.
Primul pe lista potențialilor contracandidați ai lui Sandu, fostul președinte Igor Dodon, a taxat imediat anunțul.
„După 3 ani de mandat, Maia Sandu nu are ce oferi, decât un referendum care să o «salveze» de la înecul politic. Ea speră că se va asocia cu Europa și asta îi va aduce un nou mandat”, a spus Dodon.
„Dar oamenii nu mai sunt la fel de naivi ca în 2020. Ei astăzi o asociază pe Maia Sandu nu cu progresul și legea, ci cu sărăcia, aroganța și abuzul antidemocratic”, a spus fostul președinte.
Ultimele sondaje arată că Maia Sandu intră cu prima șansă în lupta pentru președinție, în ciuda unui mandat dificil, marcat de probleme economice amplificate de războiul din Ucraina. Sandu rămâne personalitatea politică în care cetățenii Moldovei au cea mai mare încredere.
În cazul alegerilor prezidențiale, pentru ea ar vota 29,4%, iar pentru prorusul Igor Dodon 18,1%, a arătat un sondaj realizat de „CBS Research”, la comanda Institutului de Politici Publice și dat publicității în septembrie, potrivit ȘtiripeSurse.