Maia Sandu a spus că asigurarea furnizării energiei electrice în Republica Moldova a devenit o provocare și că salvarea în aceste momente grele vine de peste Prut.
În cadrul vizitei sale de marți, de la București, președinta Maia Sandu a primit asigurări din partea președintelui Klaus Iohannis, dar și a premierului Nicolaie Ciucă că România va căuta soluții pentru a crește cantitatea de energie furnizată Moldovei.
”Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie cu Ciurcanul (centrala de energie – n.red.), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din acest din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică.
România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.
Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, pentru G4media.
În acceste momente, România furnizează Republicii Moldova în jur de 200 de megawați, însă Maia Sandu își dorește ca această cantitate să crească astfel încât țara sa să aibă o rezervă în cazul în care nu va mai putea cumpăra energie de la Cuciurgan.
”Noi cumpărăm, dacă nu greșesc, aproape 200 de megawați astăzi din România și ar trebui să mai creștem puțin această cantitate. Probabil această cantitate cumpărate din România reprezintă o treime sau mai mult. Ar trebui să avem această rezervă, să știm că putem să cumpărăm mai mult în situația în care nu reușim să cumpărăm deloc de la Cuciurgan”, a spus președintele Republicii Moldova.
Maia Sandu a spus că prețul energiei furnizate de către România este unul bun și își dorește ca acesta să fie menținut. Mai mult, președinta Republicii Moldova spune că a discuta cu președintele Iohannis și despre un posibil contract pentru furnizarea gazelor naturale.
Este un preț pe care îl putem plăti, chiar dacă este puțin mai mare decât ce au plătit consumatorii noștri acum câteva luni, dar este prețul pe care am vrea să să-l plătim și în continuare. Deci asta este foarte important.
Și am discutat și despre un eventual contract pentru furnizarea gazelor naturale și aici, evident ne-am dori să plătim un preț la nivelul prețului plătit de consumatorul din România.