Incidentele nu s-au soldat cu victime, iar președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că exploziile au vizat un aerodrom militar nefuncţional de lângă satul Vărăncău, relatează deschide.md.
”Exploziile au avut loc între ora 22:00 – 22:50. Nu sunt victime umane întregistrate. Înţelegem că aceste explozii au fost cauzate cu implicarea unei drone. Ele au vizat pista aerodromului nefuncţional. Instituţiile noastre competente încă colectează informaţii. Când vom avea mai multe detalii, vom reveni”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu le-a dat asigurări cetățenilor că autoritățile monitorizează situația și că siguranța lor este o prioritate.
”Siguranţa cetăţenilor, de pe malul stâng, de pe malul drept este foarte importantă pentru noi. Întreprindem toate măsurile pentru a menţine siguranţa, pentru a nu admite destabilizare şi provocări pe teritoriul ţării”, a mai spus Sandu.
În jurul orei 21.40 două dispozitive explozive ar fi fost aruncate dintr-o dronă, iar o oră mai târziu atacul a fost repetat.
Ucraina a negat în mod repetat că ar fi în spatele incidentelor din Transnistria, afirmând că Rusia ar organiza atacuri cu steag fals pentru a provoca război.
Situaţia din Transnistria a început să devină tensionată la sfârşitul lunii aprilie, după o serie de împuşcături şi explozii în clădirile guvernamentale şi în infrastructură, despre care responsabili locali susţin că au avut loc de pe teritoriul ucrainean.
Kievul a susţinut că a fost o operaţiune „sub steag fals” a Rusiei pentru pentru a acuza Ucraina de atacuri, precum şi de pregătiri pentru o ofensivă, în timp ce Rusia a calificat incidentele drept o încercare de a atrage acest teritoriu în conflictul armat din Ucraina.
Un comandant în războiul Rusiei din Ucraina a declarat recent că unul dintre obiectivele invaziei ruseşti este crearea unui coridor cu acces în Transnistria, care se învecinează cu oraşul ucrainean Odesa.
Se estimează că Rusia are aproximativ 1.500 de soldaţi staţionaţi permanent în Transnistria pentru a monitoriza o încetare a focului, precum şi vechile depozite de muniţii şi depozite de arme.
Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.