Maia Sandu, dezvăluiri despre relaţia cu România. „Mereu a ajutat Republica Moldova, dar nu mereu a avut parte de parteneri buni la Chișinău”

Preşedintele Maia Sandu a transmis mulţumiri României pentru sprijinul pe care-l acordă Republicii Moldova pentru a depăşi multiplele crize cu care se confruntă ţara.
Filip Stan
13 mai 2022, 23:54
Maia Sandu, dezvăluiri despre relaţia cu România.

Maia Sandu a punctat că Republica Moldova are „cea mai bună relaţie” cu România de la independenţa fostei republici sovietice din 1991.

„Avem o relație excelentă și cred că este cea mai bună relație între autoritățile de la Chișinău și București de la independență încoace. Autoritățile de la București mereu au ajutat cetățenii R. Moldova, dar nu mereu au avut noroc de parteneri respectuoși la Chișinău. Noi conștientizăm și apreciem tot sprijinul de care avem parte pe toate palierele” a spus Maia Sandu, la TVR Moldova.

Ea a ţinut să precizeze Republica Moldova a avut mereu la București un partener de încredere, cu toate că nu toate guvernările de la Chişinău de până acum au avut o atitudine la fel de prietenoasă față de statul român.

„De fiecare dată când se întâmplă ceva noi mergem la București după ajutor. Dincolo de asta sunt proiecte mari de dezvoltare, de curând a fost aprobat acest proiect de 100 de milioane de euro. Se întâmplă lucruri concrete, contruim poduri, inplimentăm proiecte pe care să le simtă cetățenii li să se convingă de această relație extraordinară pe care o avem cu România”, a afirmat Maia Sandu.

Citeşte şi: Tensiuni în Rep. Moldova. Separatiștii pro-ruși provoacă guvernul de la Chișinău: „Vor să destabilizeze regiunea”

În acest context, Maia Sandu a ținut să menționeze că o echipă de specialiști români a oferit suport Guvernului R. Moldova în completarea chestionarului de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, Maia Sandu a ținut să menționeze că anume România ne-a oferit un suport vital în timpul pandemiei de COVID-19:

”Pentru mine este extrem de important că în perioada covid-ului România a venit și ne-a oferit vaccin. Asta atunci când România obținuse primele partide de vaccin și avea nevoie de el pentru proprii cetățeni, iar noi în disperare căutam vaccin ca să salvăm vieți. Asta a fost probabil cel mai puternic gest de umanitate, ajutor și prietenie.”

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Maia Sandu a venit şi cu precizări referitoare la gazoductul Iaşi-Chişinău şi la interconectarea energetică cu România.

„La gazoduct se lucrează în continuare pentru a lărgi ţeava pe teritoriul României. Această conductă a fost construită pentru capacităţi mai mici, pentru necesităţile localităţilor din România, dar foarte important este că se lucrează. De asemenea, pe partea noastră, noi o să insistăm pe construcţia staţiei de conectare pe linie electrică cu România, staţia de la Vulcăneşti şi a liniei Vulcăneşti-Chişinău”, a spus Maia Sandu, care a mai adăugat că staţia de la Vulcăneşti trebuia dată în exploatare încă din 2019, banii fiind disponibili din 2017.

Preşedintele Republicii Moldova a adăugat că într-un an este posibil ca Republica Moldova să beneficieze de gazul din România.

„Această conductă nu este în proprietatea Gazprom şi e nevoie ca următorul Parlament să adopte legea care să separe Moldova Gaz în două elemente. Atunci vom avea mai multă independenţă şi flexibilitate. Conducta construită cu România nu are nicio legătură cu Moldova Gaz şi cu Gazprom şi nu avem nevoie de aprobarea lor”, a spus Maia Sandu.

Citeşte şi: Subalterna lui Arafat, dispărută după condamnarea în dosarul COLECTIV, a fost prinsă în Republica Moldova UPDATE

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Apartamentele pe care să nu le cumperi niciodată, chiar dacă au prețuri tentante. Le găsești în marile orașe precum București sau Cluj, dar nimeni nu îți va spune acest detaliu
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă vestea! Românii vor putea merge în SUA fără vize mai repede decât era de așteptat
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
BREAKING | Alex Bodi și iubita lui, REȚINUȚI de Poliția de Frontieră, înainte de a urca în avionul de Mykonos!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul ireal pe care îl cere proprietarul unei garsoniere de 11 mp, din Cluj-Napoca: „Deschizi ușa și sari direct în pat”. Anunțul a ajuns viral pe rețelele sociale
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Medic din Brașov, prins în flagrant luând mită, arestat pentru 30 de zile
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!