Maia Sandu a punctat că Republica Moldova are „cea mai bună relaţie” cu România de la independenţa fostei republici sovietice din 1991.
„Avem o relație excelentă și cred că este cea mai bună relație între autoritățile de la Chișinău și București de la independență încoace. Autoritățile de la București mereu au ajutat cetățenii R. Moldova, dar nu mereu au avut noroc de parteneri respectuoși la Chișinău. Noi conștientizăm și apreciem tot sprijinul de care avem parte pe toate palierele” a spus Maia Sandu, la TVR Moldova.
Ea a ţinut să precizeze Republica Moldova a avut mereu la București un partener de încredere, cu toate că nu toate guvernările de la Chişinău de până acum au avut o atitudine la fel de prietenoasă față de statul român.
„De fiecare dată când se întâmplă ceva noi mergem la București după ajutor. Dincolo de asta sunt proiecte mari de dezvoltare, de curând a fost aprobat acest proiect de 100 de milioane de euro. Se întâmplă lucruri concrete, contruim poduri, inplimentăm proiecte pe care să le simtă cetățenii li să se convingă de această relație extraordinară pe care o avem cu România”, a afirmat Maia Sandu.
În acest context, Maia Sandu a ținut să menționeze că o echipă de specialiști români a oferit suport Guvernului R. Moldova în completarea chestionarului de aderare la Uniunea Europeană.
De asemenea, Maia Sandu a ținut să menționeze că anume România ne-a oferit un suport vital în timpul pandemiei de COVID-19:
”Pentru mine este extrem de important că în perioada covid-ului România a venit și ne-a oferit vaccin. Asta atunci când România obținuse primele partide de vaccin și avea nevoie de el pentru proprii cetățeni, iar noi în disperare căutam vaccin ca să salvăm vieți. Asta a fost probabil cel mai puternic gest de umanitate, ajutor și prietenie.”
Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Maia Sandu a venit şi cu precizări referitoare la gazoductul Iaşi-Chişinău şi la interconectarea energetică cu România.
„La gazoduct se lucrează în continuare pentru a lărgi ţeava pe teritoriul României. Această conductă a fost construită pentru capacităţi mai mici, pentru necesităţile localităţilor din România, dar foarte important este că se lucrează. De asemenea, pe partea noastră, noi o să insistăm pe construcţia staţiei de conectare pe linie electrică cu România, staţia de la Vulcăneşti şi a liniei Vulcăneşti-Chişinău”, a spus Maia Sandu, care a mai adăugat că staţia de la Vulcăneşti trebuia dată în exploatare încă din 2019, banii fiind disponibili din 2017.
Preşedintele Republicii Moldova a adăugat că într-un an este posibil ca Republica Moldova să beneficieze de gazul din România.
„Această conductă nu este în proprietatea Gazprom şi e nevoie ca următorul Parlament să adopte legea care să separe Moldova Gaz în două elemente. Atunci vom avea mai multă independenţă şi flexibilitate. Conducta construită cu România nu are nicio legătură cu Moldova Gaz şi cu Gazprom şi nu avem nevoie de aprobarea lor”, a spus Maia Sandu.