La conferința de presă comună susţinută alături de Klaus Iohannis, Maia Sandu a spus că în cazul unei amenințări militare din partea Rusiei, va apela la România pentru ajutor.
„Suntem îngrijorați și admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste, respectiv ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova evident că vom cere ajutor„, a spus preşedintele Republicii Moldova.
„Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre. Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova. Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul țării. Dar cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea, în condițiile de creștere a prețurilor, în mod special la resursele energetice.
Situația volatilă de pe câmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est crește gradul de incertitudine. Crește numărul provocărilor lansate de forțe interne, ce urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova”, a mai spus Maia Sandu, la Bucureşti.
Citeşte şi Marcel Ciolacu are COVID. Întâlnirea cu Maia Sandu a fost anulată
Maia Sandu a declarat că, pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, trebuie rezolvată problema conflictului transnistrean, chiar dacă acest lucru nu apare ca o condiţie explicită a Uniunii. „Pe calea integrării europene avem de rezolvat mai multe probleme. Chiar dacă rezolvarea conflictului transnistrean nu apare ca o condiţie explicită a Uniunii Europene, suntem conştienţi că trebuie să găsim o soluţie pentru acest conflict”, a afirmat Maia Sandu.
Ea a menţionat că în ultimii ani s-au petrecut schimbări şi cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului îşi doresc la fel să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile.
„Vreau doar să vă dau nişte exemple, schimbări care s-au petrecut în ultimii ani. Astăzi, mai mult de jumătate din exporturile din regiunea transnistreană merg în ţările Uniunii Europene, pentru că şi regiunea transnistreană beneficiază de acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Astăzi, cel puţin jumătate din migranţii din diaspora din regiunea transnistreană este în ţările Uniunii Europene. Această situaţie este foarte diferită de acum 10 ani. Deci, cetăţenii noştri de pe malul stâng îşi doresc la fel să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile şi pe aceste lucruri vom construi şi acolo trebuie să ajungem ca să putem să rezolvăm conflictul transnistrean„, a adăugat Maia Sandu.
Citeşte şi Maia Sandu, în România. Preşedintele Moldovei a intrat la discuţii cu Klaus Iohannis