Președinta Maia Sandu a anunțat în cadrul unui interviu pentru POLITICO că la Chișinău au loc discuții despre renunțarea la neutalitatea înscrisă în Constituție, în contextul războiului din Ucraina.
Invazia Rusiei determină Republica Moldova să ia în calcul îndepărtarea de neutralitate pentru a garanta securitatea într-o „alianță mai mare”. Maia Sandu spune că țara analizează următorul pas și dacă va fi necesară o modificare constituțională.
„Acum, există o discuţie serioasă (…) despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare. Şi dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca naţiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat președinta.
Maia Sandu s-a ferit să menționeze numele NATO deoarece președintele rus Vladimir Putin a avertizat că o cooperare militară sporită între Chișinău și aliații occidentali ar duce la destabilizarea sporită a guvernului pro-UE al Moldovei.
Citește și: Zelenski: „Fără o Ucraina liberă, nu poate exista o Europă liberă”
Președinta, alături de alți lideri, s-a întâlnit cu președintele NATO, Jens Stoltenberg, în timpul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din septembrie anul trecut. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la Bucureşti, fiind prima dată când un ministru de externe moldovean participă la o reuniune ministerială NATO.
Faptul că soldații ruși au baze în interiorul Republicii Moldova reprezintă un obstacol pentru integrarea țării în alianță. Moldova trebuie să rămână fidelă traiectoriei sale pro-occidentale şi pro-UE, fără să agraveze relația cu Rusia care ar putea folosi forța militară.
„Moldova este o ţară paşnică. Nu Moldova este cea care a pornit un război împotriva vecinilor săi. Propaganda rusă a reuşit să convingă o parte a populaţiei că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investeşti în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic şi nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greşit”, a punctat Maia Sandu.
Președinta spune că Moldova rămâne vulnerabilă în fața războiului din cauza propagandei și dezinformării rusești.
„Mulţumită curajului şi rezistenţei ucrainenilor, nu ne confruntăm cu ameninţări militare deocamdată. Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul dintre ele nu se compară cu situaţia din Ucraina şi, şi cu preţul pe care îl plătesc ucrainenii”, a adăugat aceasta.