Oficialul de la Chișinău nu regretă că a refuzat să meargă la Moscova, pentru a discuta cu Vladimir Putin despre un preț mai bun la gazele naturale. Maia Sandu preferă să plătească mai mult, dar fără a face concesii cu „Țarul de la Kremlin”.
„Noi am obținut un contract pe care puteam să îl obținem, eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an gaze mai ieftin”, a declarat Maia Sandu, pentru Moldova 1.
Politicianul moldovean susține că micul stat de peste Prut este „o țară indepedentă”, cu proiecte care-și vor dovedi eficiența pe termen mediu.
„Țara noastră este independentă și trebuie să ținem la acest lucru, da este greu acum, pentru toți, inclusiv că nu s-au dezvoltat alternative. Proiectele care le facem acum vor da rezultate peste 3-5 ani și cred că asta e important.
Acum trebuie să ne descurcăm pornind de la situația în care suntem”, a precizat Sandu.
În plus, președintele pro-european susține că este nevoie de investiții masive în armată.
„Republica Moldova este și va rămâne o țară pașnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situație foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil, nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei.
Dar în situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi”, a mai declarat președintele de la Chișinău, potrivit Știri.md.
Maia Sandu se gândește la ceea ce e mai rău.
„Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim. Toate discuțiile opoziției sunt false pentru că UE a spus că ne oferă echipamente non-letale, chiar dacă noi avem nevoie și de muniții.
Noi trebuie să analizăm serios cum este echipată Armata Națională. Dacă tot avem armată nu o putem lăsa la sapă de lemn. Trebuie să facem lucrurile elementare. Nu este corect să ținem armata fără niciun echipament care să le permită să ne apere. Singura promisiune pe care o avem este din partea UE și vizează arme non-letale”, a mai transmis Maia Sandu.