Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat, marţi, în plenul Senatului că va face tot ce poate pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
„Voi face tot ce pot pentru ca Republica Modova să fie de partea bună a istoriei şi ca oamenii să trăiască în pace, liberi şi demni, la ei acasă. Sunt onorată să mă aflu azi, aici, şi să pot mulţumi României. România a ştiut să fie alături de noi, de câte ori a fost nevoie, şi atunci când a creat oportunităţi de studii pentru atâţia tineri de pe malul stâng al Prutului, care îşi aduc contribuţia la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor sau se află oriunde în lume, şi atunci când a finanţat modernizarea a sute de grădiniţe şi atunci când a donat mixrobuze şcolare, când a fost alături de noi cu ajutoare materiale şi cu vaccin pentru lupta cu pandemia şi acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat staţiile de energie electrică din Ucraina”, a spus preşedintele Republicii Moldova.
Maia Sandu a afirmat că „astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive – și avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune. Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri”.
Citeşte şi: FOTO: Pagubele produse de racheta lui Putin în Rep. Moldova. Primele imagini, publicate de MAI
Preşedintele Republicii Moldova a mai spus că „din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă”.
„Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim și Guvernul de la Chișinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație, politica internă și cea externă”, a mai spus Maia Sandu, în plenul Senatului.
De asemenea, Maia Sandu a avertizat că „această vulnerabilitate energetică generează şantaj politic şi interferenţă în democraţie, politica internă şi cea externă”.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și este gata să dea foc la țară. Pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor pentru interesul propriu.
Acum câteva zile, o parte din acești hoți au fost incluși în lista sancțiunilor OFAC, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupție în proporții deosebit de mari, pentru subminarea statului de drept, pentru coalizare cu serviciile secrete ruse și acțiuni de destabilizare a Chișinăului. Corupții s-au înfrățit între ei și exploatează cinic necazul oamenilor și nemulțumirea față de creșterea prețurilor. Ei încearcă să creeze haos și să ne întoarcă din drumul european”, a mai spus Maia Sandu.
„Republica Moldova alege să fie liberă și să continue parcursul european indiferent de circumstanțe. Și că noi ne asumăm prețul libertății. Și atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere. Pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace și securitate în regiune. Și nu o societate în haos, violență, implicată în război.
Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România și întreaga regiune ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre democrație, spre marea familie europeană. Un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp. După ce ne-am eliberat de URSS, trei decenii am stagnat într-o zonă gri, a incertitudinii și a sărăciei, conduși de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare. Cetățenii noștri nu mai vor să trăiască blocați în zona gri, fără șansa unei vieți normale, viață pe care au văzut-o în țări europene. Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii”, a mai spus Maia Sandu.