Într-un interviu oferit de curând, Dan Dungaciu susține că actualul context geopolitic a tras-o în jos pe Maia Sandu în sondaje. Astfel, noul președinte de la Chișinău ar putea fi chiar pro-rusul Igor Dodon, omul de încredere al lui Vladimir Putin.
„Problema doamnei Maia Sandu este că ea e obligată să funcționeze într-un context care nu a fost al ei. Doamna Maia Sandu este un președinte pe timp de pace, nu e un președinte geopolitic. Doamna Maia Sandu a câștigat în siajul președintelui Zelenski, ce a fost candidat împotriva lui Petro Poroșenko – naționalist, a înființat autocefalia, sloganul său era ‘armată, limbă și biserică’. A câștigat 25%, domnul Zelenski 73%. Victoria lui Zelenski a fost bazată pe societatea incluzivă ucraineană – acceptăm limba rusă în Donbas, discutăm pacea cu Rusia, oprim corupția. Domnul Zelenski a câștigat, un președinte anti-geopolitic.
Doamna Maia Sandu a câștigat în siajul lui Volodimir Zelenski, printr-un mesaj care nu spunea nimic despre Uniunea Europeană, voia să unifice națiunea moldovenească, a vorbit în toate limbile minorităților. Nu a vorbit niciun cuvânt despre integrarea în Uniunea Europeană. Dar ea a câștigat puterea. Să nu uităm că doamna Maia Sandu a devenit premier când americanii, europenii și rușii s-au întâlnit la Chișinău, l-au scos pe Plahotniuc din dispozitiv și au pus împreună președinte Igor Dodon cu partidul lui, doamna Maia Sandu premier, cu partidul pro-european (…) O mișcare de laborator.
Pregătirea Rep. Moldova pe proiectul german era de convergență, confluență cu Federația Rusă. Vine războil. În primele luni, doamna Maia Sandu nu pune sancțiuni, și-a arătat un fel de neutralitate certată de Kiev (…) La un moment dat ia parte ‘taberei bune’ în acest război și devine un președinte geopolitic. Doamna Maia Sandu își asumă asta, partidul de guvernământ la fel. În momentul acela pierde, evident, jumătate din electorat, pentru că revine la situația de dinainte de societatea civică moldovenească. Joacă o partitură pe care nu a mai jucat-o până acum, încercând să fie ‘și cu sufletul în pod, și cu sufletul în rai’, deci și de partea binelui în război, și cu toată societatea, ceea ce nu se poate.
Doamna Maia Sandu are o rată de acceptabilitate de sub 50%, pentru că în mod firesc, și-a pierdut jumătate din electorat (…) Unele sondaje spun că în turul doi ar pierde cu domnul Dodon, dar se întâmplă asta nu pentru că ar fi făcut ceva (n.r. – greșit), ci pentru că acest context geopolitic o împinge într-o postură în care nu a fost niciodată”, a comentat Dungaciu, în emisiunea lui Marius Tucă, de la Gândul.
În opinia sociologului, regimul de la Chișinău trebuie să apese mai tare pedala de accelerație în vederea tranșării relației cu Transnistria, teritoriu moldovenesc aflat sub ocupația militarilor pro-Kremlin.
„Paradoxul este că Ungaria stă cel mai prost ca imagine publică la nivel european, euroatlantic, financiar. Banii de la UE nu vin, Viktor Orban are o problemă, nu continuă nici măcar programul de investiții în Transilvania (…)
În acest moment, în care Ungaria stă cel mai prost, România nu face nimic. În acest moment e cea mai bună oportunitate strategică să ridici problema Ungariei la nivel european – ceea ce nu facem. Noi ne comportăm cu Ungaria cum se comportă Republica Moldova față de Tiraspol. În acest moment, Tiraspolul – Republica Transnistreană, este în cel mai proastă poziție strategică. E despărțită de Rusia – care nu are cum să ajungă acolo, din pricina Urainei (…) Transnistria e izolată, dar toți tac (…) Acum, Chișinăul are cel mai bun moment de a pune presiune pe liderii de la Tiraspol. Dar Chișinău face contract cu Rusia la gaz, care vine la Chișinău. Tot gazul se livrează Transnistriei. Cu acel gaz, face curent și vinde pe bani curent Rep. Moldova. Gazul acela nu e plătit de nimeni. Fed. Rusă acceptă asta, se adună 7-8 miliarde de dolari, iar dacă Transnistria se va integra în Rep. Moldova, vin rușii cu nota de plată”, a mai comentat Dungaciu.