Maia Sandu, la București: „Apreciez inițiativa ministrului Bogdan Aurescu de creare a regimului de sancțiuni pentru cei care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Cu această ocazie a participat şi la discuţii cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
Filip Stan
04 apr. 2023, 11:58
Maia Sandu, la București:

„Republica Moldova nu este singură”, a transmis președintele României la declarațiile de presă comune. „Unii au vrut ca Moldova să cadă, Moldova se ține dreaptă”, a declarat și președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război și a mulțumit României și Germaniei pentru sprijinul acordat. „Sprijinul bugetar oferit de București și Berlin, iarna trecută, ne-a permis să fim alături de cei mai vulnerabili cetățeni în lunile de iarnă”, a spus Maia Sandu.

Discursul integral susținut de Maia Sandu la București

„Stimate domnule președinte Klaus Iohannis,

Stimate domnule Cancelar Federal,

Vă mulțumesc pentru invitația de a mă alătura discuțiilor în format trilateral cu România și Germania, aici, la București. Este foarte important pentru noi și mă bucur că Republica Moldova este partener de dialog cu România și Germania.

Proiectele pe care le realizăm împreună aduc beneficii reale pentru cetățeni și ne vor ancora puternic în spațiul european.

Vineri, la invitația președintelui Zelensky, am participat la Summit-ul de la Bucea, eliberat acum un an de sub ocupația trupelor ruse. Moldova sprijină crearea unui Tribunal Internațional special, care va investiga și urmări agresiunea și crimele comise de Rusia în Ucraina. O să fim alături de Ucraina și o să o sprijinim până la victorie.

Republica Moldova este protejată, astăzi, de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apăra pacea și viața oamenilor.

Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, afectat de război, dar și de atacuri hibride, orchestrate de la Kremlin, menite să ne slăbească determinarea de a rămâne parte a lumii libere, iar sprijinul partenerilor noștri, în special al Bucureștiului și Berlinului, este foarte apreciat.

Vă mulțumim pentru susținerea de care dați dovadă pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european.

La rândul ei, Republica Moldova, asigură, împreună cu Ucraina, securitatea a peste 1200 km de hotar european. Unii au dorit ca Moldova să cadă și să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană. Moldova se ține dreaptă. Cetățenii noștri nu doar au rezistat unei perioade foarte grele, dar am și rezistat. Am fost casă pentru sute de mii de refugiați, am scăpat de șantajul rusesc al gazului. Am ajutat oamenii să-și plătească facturile prea mari la energie și cel mai important am rămas de partea valorilor europene, a libertății și democrației.

Moldova a arătat lumii întregi că suntem o țară europeană, care contribuie la o Europă mai puternică.

O să continuăm să asigurăm independența energetică a țării noastre și să ne conectăm la infrastructură europeană de transport, iar România și Germania ne sunt importanți parteneri de dezvoltare pentru realizarea acestor obiective. Ne susțineți în procesul de transformare al țării. Noi, la rândul nostru, oferim oportunități pentru investiții importante: în creșterea economiei noastre și în dezvoltarea comunităților locale.

Sprijinul bugetar oferit de București și Berlin, iarna trecută, ne-a permis să fim alături de cei mai vulnerabili cetățeni în lunile de iarnă.

Domnule președinte, domnule Cancelar Federal vă transmit recunoștința mea și a cetățenilor mei pentru sprijinul acordat, care ne-a arătat că nu suntem singuri, acest lucru înseamnă Uniunea Europeană, să ai prieteni pe care te poți baza.

În marea familie europeană, Acolo merge Republica Moldova și vă suntem recunoscători pentru susținerea acordată în parcursul nostru spre aderarea la UE. Mizăm, în continuare, pe ghidarea și sprijinul țărilor voastre pentru obținerea negocierilor de aderare la UE.

Vreau să mulțumesc României pentru propunerea creării unui regim de sancționare împotriva celor care vor să destabilizeze Republica Moldova și contăm pe sprijinul celorlalte state membre europene.

În pofida provocărilor fără precedente cu care se confruntă Republica Moldova, noi continuăm implementarea reformelor. În acest an, prioritățile noastre sunt reconstrucția economiei, securitatea energetică și consolidarea securității statului, reformarea justiției și îmbunătățirea nivelului de viață în localitățile țării.

Apreciem aici, inițiativa comună a Germaniei și României și Franței de a crea o platformă de sprijin pentru Republica Moldova pentru ajutarea țării noastre în crizele cu care ne confruntăm.

Cele 3 ediții ale platformei au adus împreună zeci de țări și organizații internaționale, care și-au anunțat sprijinul pentru Republica Moldova. Mizăm, în continuare, pe sprijinul partenerilor.

Următoarea ediție a platformei o să aibă loc în această toamnă la Chișinău.

Pe 1 iunie, Republica Moldova va găzdui reuniunea politicilor europene. Evenimentul va întruni 50 de șefi de state și de Guverne și Europa și lideri ai Uniunii Europene. Pentru noi, găzduirea acestui Summit este o reconfirmare a angajamentului Moldovei față de valorile europene, dar și a valorilor noastre în găsirea unor soluții sustenabile pentru provocările cu care ne confruntăm astăzi.

Domnule președinte, domnule Cancelar Federal, pe 1 iunie vă aștept la Chișinău!

Sunt vremuri dificile în care valorile noastre sunt atacate și puse la îndoială de regimuri autoritate, țările democratice trebuie să lucreze împreună și să se ajute reciproc.

Moldova o să fie, în continuare, un apărător al libertății și dreptății umane și un partener sigur în regiune.

Împreună suntem mai puternici. Transparența, deschiderea și umanitatea vor învinge frica, neîncrederea și tirania și o să ofere oamenilor șansa de a trăi în libertate, siguranță și bunăstare. Vă mulțumesc!”, a transmis Maia Sandu.

Citește și Maia Sandu, primită la Cotroceni pentru o întâlnire cu Klaus Iohannis şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz

Întrebări și răspunsuri

-… a afirmat că Republica Moldova face față unor atacuri hibride fără precedent, ce informații suplimentare aveți cu privire la noi acțiuni de destabilizare din partea Federației Ruse și ce forme concrete de sprijin ați reușit să discutați la întâlnirea de astăzi. Ce vor putea să facă România și Germania pentru această misiune, cu ce o să contribuie și când vă așteptați să fie operațională?

-Maia Sandu: „Am vorbit în spațiul public destul de mult despre aceste încercări ale Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova prin folosirea grupărilor corupte pentru a organiza proteste violente și vedem anumite încercări. În același timp, instituțiile de la Chișinău reușesc să facă față situației și să ofere siguranță cetățenilor Republicii Moldova. Avem nevoie, în continuare, de sprijin pentru a consolida capacitatea instituțiilor noastre, responsabile de securitatea cetățenilor, avem nevoie de sprijin pentru a putea lupta mai eficient cu propaganda și dezinformarea Kremlinului și, bineînțeles, avem nevoie de susținere pentru a ne putea dezvolta, pentru a asigura creștere economică, în pofida lucrurilor care se întâmplă în regiunea noastră, în pofida războiului de la granițele noastre, pentru că atunci când au de suferit standardele de viață ale cetățenilor, atunci este mai ușor pentru cei care vor să destabilizeze situația în Republica Moldova, să reușească acest lucru.

Avem nevoie de sprijin și pe partea economică și pentru susținerea cetățenilor, dar și pentru consolidarea instituțiilor care trebuie să protejeze cetățenii și care fac eforturi, dar presiunea este mare în continuare. Apreciez foarte mult această inițiativă a domnului ministru Bogdan Aurescu de creare a regimului la nivelul statelor europene, a regimului de sancționare a celor care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. Sperăm să avem sprijinul și celorlalte state membre UE”.

Citește și Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vine în vizită în România. Va avea o discuție comună cu președintele Iohannis și cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu

-Doamna președintă Sandu, Moldova a primit deja foarte mult sprijin financiar din Germania și din alte state. Au fost deja 3 conferințe organizate, vă doriți și în domeniul securității un sprijin mai puternic, așa concret? Livrări de arme și echipamente militare?

-Maia Sandu: „Noi facem eforturi pentru a consolida capacitatea sistemului nostru de apărare și, da, avem nevoie de ajutor și, da, discutăm cu parteneri pentru ca să reușim ami multe într-o perioadă mai scurtă. Republica Moldova a crescut cheltuielile pentru consolidarea sistemului de apărare dar, evident, nu putem să facem minuni peste noapte și avem nevoie de sprijin, inclusiv, pentru consolidarea sistemului de apărare”.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București