Decizia de a limita protestele a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), „în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
„Totodată, dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia.
În același timp, dacă acțiunile enumerate se încalcă grav, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale”, potrivit dispoziției CSE, citat de zdg.md.
De asemenea, membrii CSE au constatat situația de alertă pe piața energiei, iar în scopul asigurării securității energetice pe perioada de urgență, SA ,,Moldovagaz” i-a fost permisă prelungirea până la data de 30 noiembrie 2022 a termenului de plată a drepturilor de import al gazelor naturale transportate prin conducte în perioada aprilie-octombrie 2022.
Prin această măsură, guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei, care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului şi la care participă mii de cetăţeni nemulţumiţi de executivul preşedintei proeuropene Maia Sandu.
Maia Sandu a cerut marţi puteri sporite pentru poliţie în vedere opririi protestelor, despre care ea afirmă că destabilizează ţara şi urmăresc să instaleze un guvern favorabil Rusiei. De partea lor, manifestanţii au revendicări sociale, acuză guvernul că nu a negociat cu Rusia un acord mai bun pentru achiziţia de gaze şi cer demisia preşedintei Maia Sandu, a guvernului şi dizolvarea parlamentului, instituţii conduse de politicieni prooccidentali.