Maia Sandu:
Stimate domnule președinte Klaus Iohannis, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă la București. Simțim sprijinul României pentru Republica Moldova. Știm că sângele apă nu se face și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Avem multe proiecte comune care ne ajută să avansăm. Sunt recunoscătoare pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune. Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multe domenii. Republica Moldova e, probabil, singur stat din lume care are doi miniștri de Externe în același timp și mulțumim României pentru că e prietenul și avocatul nostru.
Bucuria acestei apropieri e umbrită de tragedia unui război crunt, care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi. Războiul aduce moarte și distrugere. Toată regiunea e afectată puternic. Republica Moldova trece prin niște provocări uriașe. Am avut provocări de securitate. Unii au dorit ca țara noastră să cadă. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul său către UE. În această perioadă complicată România ne e alături. Vă mulțumesc mult. România ne-a venit în ajutor și ne-a dat energie electrică. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. E prima dată în istoria țării de când reușim să facem acest lucru. Anul trecut România a inițiat platforma de sprijin pentru Moldova. Cele trei ediții ale platformei au întrunit zeci de țări și organizații internaționale care ne-au oferit sprijin imediat. Angajamentele partenerilor ne dau curaj. În 2022 țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. România a fost o susținătoare neobosită. E foarte importantă pentru noi această susținere, ne întărește credința că nu suntem singuri. Știm ce avem de făcut. La începutul războiului eram cel mai vulnerabil stat, acum suntem mai pregătiți. Am vorbit și despre cooperarea noastră în 2023, un an al reconstrucției.
În domeniul economic, România rămâne principala piață de desfacere. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre, le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova. Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură.
Lucrăm intens la renovarea podurilor extinstente și la construirea de noi poduri.
Klaus Iohannis:
Ca întotdeauna, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Cotroceni. Bine ați venit. România și Republica Moldova au relații speciale, cu fiecare zi mai solide. Am construit o colaborare deschisă, sinceră și eficientă. Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice. Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să pornească un război sângeros marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme. A fost un an dificil și de Republica Moldova. Liderii și cetățenii săi s-au ridicat la înălțimea provocărilor. V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, un număr mare de refugiați, atacuri hibride deosebit de agresive din exterior. Toate acestea, precum și alte provocări au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplar de autoritățile pro-europene de la Chișinău. Vă felicit pentru numirea noului Guvern. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. Tentativele de destabilizare au scopul de a diminua solidaritatea noastră. Noi nu vom ceda. Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări. E poziția noastră fermă. Am solicitat sancționarea de către UE a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova.
Încă de la declanșarea în urmă cu un an a invaziei rusești în Ucraina România a acționat prompt. România a oferit Republicii Moldova combustibil, energie electrică. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe e necesar și o să acționăm împreună în acest sens. Să fim tot mai aproape, tot mai uniți.
„Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi joi, 23 februarie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia vizitei de lucru pe care aceasta o efectuează în țara noastră la invitația Președintelui României.
Consultările politice ale Președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral și european, precum și al susținerii clare și ferme a României pentru Republica Moldova și pentru reziliența sa.
În cadrul discuțiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe inițiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, cu beneficii reale și concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul și sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova.
De asemenea, cei doi Președinți vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum și modalitățile de gestionare a efectelor economice, sociale și umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina”, a transmis Administrația Prezidențială.
Întânirea lui Klaus Iohannis cu Maia Sandu se va desfășura joi, 23 februarie, la ora 14:00. Cei doi președinți vor purta discuții tete-a-tete despre conflictul din Ucraina, amenințările la adresa securității de la Chișinău și problemele economice.
„Primirea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni
– Primire în Holul de Onoare și fotografie oficială (Oportunități de imagine pentru cameramanii și fotografii oficiali, precum și pentru fotoreporterii acreditați)
– Convorbiri tête-à-tête (Oportunități de imagine pentru cameramanii și fotografii oficiali)
– Declarații de presă comune (Acces pentru fotoreporteri și 1 reporter sau redactor / instituție acreditați la Administrația Prezidențială)
Primirea Președintelui Republicii Moldova și declarațiile de presă comune vor fi transmise presei pe sistemul unic de transmisiune în direct și pe site-ul Administrației Prezidențiale”, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale.