Maia Sandu vrea să reintegreze Transnistria, regiunea separatistă susținută de Rusia, înainte de intrarea Republicii Moldova în UE

Republica Moldova îşi propune să reintegreze regiunea separatistă Transnistria, susţinută de Rusia, înainte de a adera la Uniunea Europeană, a declarat marţi preşedinta republicii Maia Sandu, aflată într-o vizită de stat în Norvegia
Filip Stan
08 mai 2024, 12:08
Maia Sandu vrea să reintegreze Transnistria, regiunea separatistă susținută de Rusia, înainte de intrarea Republicii Moldova în UE

Maia Sandu nu vrea să audă de intrarea Republicii Moldova în UE fără integrarea Transnistriei.

„Scopul nostru şi misiunea noastră sunt să pregătim ţara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem ţara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înaintea de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem şi alte posibilităţi. Angajamentul nostru pentru o rezolvare paşnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă comună cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store.

În aceeaşi conferinţă de presă, şeful executivului norvegian a anunţat că ţara sa oferă un ajutor suplimentar Republicii Moldova în valoare de 350 de milioane de coroane, echivalentul a circa 30 de milioane de euro.

Citește și: Maia Sandu a fost așteptată cu proteste gălăgioase la vizita în Găgăuzia. Protestatarii proruși au rupt cordonul poliției și i-au cerut președintei Republicii Moldovei să plece

Acest ajutor financiar urmează să fie utilizat în sprijinirea sectoarelor energetic şi educaţional, dar şi în susţinerea procesului democratic, societăţii civile şi bunei guvernări.

În discursurile lor, atât şeful guvernului de la Oslo, cât şi Maia Sandu s-au referit la războiul hibrid fără precedent pe care Federaţia Rusă îl duce în întreaga Europă, cu precădere în Republica Moldova, unde încearcă să destabilizeze situaţia politică şi să devieze procesele democratice, transmite Radio Chişinău.

„Alegeri importante urmează să aibă loc în Republica Moldova – prezidenţiale, un referendum privind integrarea europeană, dar şi alegeri parlamentare – şi deja putem observa o multitudine de atacuri hibride menite să destabilizeze agenda acestor evenimente. O nouă ameninţare de securitate în Europa, unde Rusia forţează toate limitele şi toate frontierele. Suntem alături de dumneavoastră şi de tot pentru ce luptă cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat Jonas Gahr Store, citat de Agerpres.

În ultimii ani Moscova a recurs la o serie de acţiuni hibride precum şantaj energetic, presiuni economice, campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, interferenţe electorale şi chiar încercări de a da jos guvernarea, a menţionat la rândul său preşedinta Maia Sandu, mulţumind cu această ocazie poporului norvegian pentru sprijinul oferit în depăşirea crizelor generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Republica Moldova este un teritoriu unde Rusia îşi testează „instrumentele hibride”, a spus Maia Sandu, adăugând că astfel partenerii pot învăţa cum să contracareze aceste atacuri ruseşti. „Atunci când parteneri ne ajută să construim instrumente în lupta cu atacurile cibernetice, pot înţelege cum Rusia încearcă să influenţeze ţările. (…) De asemenea ştim că Rusia investeşte mult în dezinformare, nici o altă ţară, nici măcar una mult mai bogată decât Moldova, nu poate să facă faţă resurselor pe care le investeşte Putin. De aceea avem nevoie să ne unim forţele”, a mai spus ea.

Citește și: Maia Sandu, despre ameninţarea Rusiei: „Moscova nu poate ajunge la Chişinău, avem prieteni puternici, inclusiv România şi Klaus Iohannis. Anul acesta sper să avem referendum pentru aderarea la UE”

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Maia Sandu a menţionat că agenţi ai Rusiei continuă să fie infiltraţi în instituţiile statului, chiar dacă s-au făcut eforturi pentru a curăţa sistemul de elemente ale Moscovei, şi că este nevoie în acest sens de consolidarea acţiunilor în lupta cu corupţia. Ea a reiterat speranţa integrării europene a Republicii Moldova până în anul 2030.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Norvegia a oferit Republicii Moldova un ajutor în valoare de peste un milion de coroane pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni care au ajuns pe teritoriul său, dar şi pentru susţinerea sectorului energetic pentru a scăpa de dependenţa de resursele din Federaţia Rusă.

Şi cu prilejul vizitei la Oslo, Maia Sandu a mulţumit Ucrainei, care luptă în prezent şi pentru securitatea Republicii Moldova, dar şi a întregii Europe, amintind că prin teritoriul ţării sale au trecut peste 1,4 milioane de refugiaţi ucraineni cărora cetăţenii moldoveni le-a deschis inimile şi casele.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!