Maica Antonia, despre moarte, detoxifierea sufletului şi păcatul rispirii: „Omul nu poate muri. Omul e veșnic!”

Maica stareță Antonia, invitata de săptămâna aceasta, a vorbit despre adevărata relație cu Dumnezeu, dar și despre cum să ne adresăm Lui. Mai mult, Maica Antonia le-a dezvăluit creștinilor care sunt tehnicile pentru detoxifierea sufletului.
Alina Costache
09 apr. 2024, 10:26
Maica Antonia, despre moarte, detoxifierea sufletului şi păcatul rispirii:

Maica Antonia, stareța singurei mănăstiri ortodoxe din Elveția, „Acoperământul Maicii Domnului”, a fost invitata lui Adrian Artene în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”.

Cu blândețe, naturalețe și vorbă bună, discuția se transformă într-o lecție deschisă despre RUGĂCIUNE, DUMNEZEU, SFINȚI, MINUNI. Care este adevărata relație cu Dumnezeu, cum ne adresăm lui, dar și Sfinților și de ce moartea nu trebuie privită ca un sfârșit. De fapt, explică Stareța, moartea este doar o trecerea de la viața de aici, din Valea Plângerii, la viața de dincolo, care este cu adevărat un Rai.

„Pentru mine… moartea e o ultimă taină a bisericii pe care o trăim, de fapt. Trecerea noastră în veșnicie este un moment foarte important,este nuntirea sufletului cu Mirele, cu Hristos. Și așa cum atunci când nenaștem părăsim pântecele Maicii și e o moarte acelei lumi în care noi suntem confortabili, la fel când trecem către Domnul, murim lumii acestea, dar noi nenaștem către adevărata viața, pentru că viața pe care am petrecut-o aici pepământ, pe această vale a plângerii, e doar o pregătire pentru întâlnirea cuDomnul și omul. Nu, omul nu poate muri. Omul e veșnic.

Cum ții corect Postul Negru. 10 reguli ale părintelui Argatu

Deci, noi trebuie să ne pregătim de acest moment al morții care poate veni oricând, de când ne naștem. Și, pentru mine personal, după slujbaÎnvierii, slujba înmormântării este cea mai frumoasă slujbă. Și atunci când sunt într-un moment de cumpănă sau într-o întristare, o ascult sau o citesc sau ascult cântată și dintr-o dată mi se risipește întristarea și revine bucuria.Că te recentrează, vedeți, deșertăciune sunt toate, căci viața aceasta este umbră și vis, căci în deșert se tulbură tot pământeanul, că de multe ori ne tulburăm și pentru chestie de nimic.

De asta zic… moartea pentru mine e o taină a bisericii, așa cum sunt și celelalte taine. Nunta, botezul, (…) de fapt în viața cu Dumnezeu totuleste taine. Dar cred că pentru toți creștinii asta trebuie să fie. Mai spune,iarăși, un părinte ceva foarte frumos, prima dată n-am înțeles. De fapt, părintele nostru Mitropolit spune asta, că… atunci când ne naștem, de faptsuntem bătrâni, pentru că ne despart mulți ani de întâlnirea cu Hristos și căpe măsură ce avansăm în vârstă, întinerim pentru că ne apropiem de adevărata viață”, a spus Maica Antonia, la Podcastul ALTCEVA.

Tehnici pentru detoxifierea sufletului. Maica Antonia din Elveția, sfaturi pentru credincioși în Postul Paștelui la ALTCEVA cu Adrian Artene

Adrian Artene și Maica Antonia au discutat pe larg despre ce fel de persoane suntem în raport cu Dumnezeu și cum putem îmbrățișa schimbarea continuă prin care trecem în viața noastră. „Noi suntem o altă persoană în fiecare zi, dar în fiecare zi suntem un om nou. Așa cum spune Troparul Bunei Vestiri, «Astăzi este începutul mântuirii noastre», astăzi! Deci eu astăzi nu mai sunt cel de ieri. Și nici cel de mâine. E o schimbare și suntem într-o continuă schimbare. Slavă Domnului că suntem într-o continuă schimbare în fiecare zi din viața noastră cu Domnul. Cred că trebuie, totuși, neîncetat, să ne punem această întrebare. La început e ceva vag, ne dăm seama că nu știm ce să răspundem, apoi încet pe parcursul timpului, se poate schimba. Până la sfârșitul vieții trebuie să ne punem această întrebare: «Cine sunt eu?». Sigur, e mai comod să spunem «Eu sunt cutare, am realizat cutare», dar nu cred că asta ne definește cu adevărat”, a mărturisit Maica Antonia la podcastul Altceva cu Adrian Artene.

Pr. Pimen Vlad, sfaturi pentru toți credincioșii în Postul Paștelui: „Acolo este atâta frumusețe, încât nu putem să ne închipuim”
Întrebată cum ar trebui creștinii să-și trăiască viața pentru a-l asculta pe Dumnezeu, maica stareță Antonia a mărturisit: „Pentru a putea auzi, asculta, trăi astfel cu Dumnezeu, trebuie, în primul rând să fim treji, cum spuneam, să fim atenți la ceea ce facem, la ceea ce spunem, la felul în care ne mișcăm. Că suntem aici și că trăim în Mânăstire, că suntem în lume și trăim în familia, comunitatea în care suntem, trebuie să fim foarte atenți la tot ce face. Vedeți, uneori ne este greu să ne concentrăm 5 minute și uneori ne trezim că, pe popular, vorbește gura fără tine. Uneori, cu un cuvânt, sau cu o privire, putem să-l distrugem pe cel de lângă noi”, a mai povestit Maica stareță Antonia.

Maica Antonia, stareța singurei mănăstiri ortodoxe din Elveția, despre păcatul risipirii: „Nu mai reușim să ne adunăm”

În comuna Les Sciernes d’Albeuve din Elveția, de mai mulți ani, funcționează singura mănăstire ortodoxă din Elveția, „Acoperământul Maicii Domnului”. În ediția din această săptămână a podcastului „ALTCEVA”, Adrian Artene stă față în față cu Maica Antonia, stareța lăcașului de cult.

Stareța a vorbit și despre risipă, dar și despre importanța rugăciunii în această lume agitată. „În momentul în care noi suntem împrăștiați într-o mie de lucruri, nu mai reușim să ne adunăm. (…) Eu îl am ca și exemplu, pe Sfântul Ioan din Kronstadt, mare sfânt al bisericii noastre, care, deși era înconjurat de mulțimi de credincioși de mii, de zeci de mii, el rămânea în pace, rămânea simplu și rămânea adunat întru rugăciune. Deci, nu e un pretext să spunem «Păi eu sunt la oraș, sunt în agitație și nu pot să mă rog, pentru că mă oprește agitația»”, a explicat invitata lui Adrian Artene.

„Oamenii care au harul lui Dumnezeu ne dau o stare de bine, iar toate probleme noastre dispar”

„Când suntem în prezența unui om care are harul lui Dumnezeu și pace, nu ne-am mai dezlipit de el. De ce? Pentru că omul ăla poartă pacea. Uneori nu, nu ne putem explica. Doar avem o stare de bine, ne simțim confortabil, ne simțim înțeleși, toate problemele noastre dispar și o căldură care e căldura dragostei care vine de la Dumnezeu prin persoana respectivă. Cred cu toții am trăit experiența asta și am cunoscut asemenea oameni”, spune Maica Antonia.

Cum să vorbim cu Dumnezeu ca să ni se întâmple MINUNI

Față în față cu Maica Antonia, Adrian Artene a reușit să-și conducă invitata „Altceva” într-o discuție utilă și profundă despre adevărata relație cu Dumnezeu, despre cum să ne adresăm lui, dar și Sfinților despre care spune că ne sunt mereu alături și ne sprijină de fiecare data când le cerem corect și coerent ajutorul. În plus, Maica Antonia a explicat de ce moartea nu trebuie privită ca un sfârșit și că, de fapt, este o trecerea de la viața de aici, din Valea Plângerii, la viața de dincolo, care este cu adevărat un Rai.

Un capitol extrem de important în discuție a fost „scris” în jurul conceptului „Minune” și cum este indicat să ne rugăm ca să avem parte de minuni în viața noastră.

Cuvintele sunt prea puține pentru a scoate la Lumina Vieții cele împărtășite de stareță. De aceea, ești invitat să te bucuri de toate cele spuse, predate, explicate direct din lăcașul de cult din Les Sciernes-d’Albeuv.

În 2013, în micul sat montan Les Sciernes-d’Albeuve din districtul Gruyère al cantonului Fribourg din Elveția, s-a stabilit o comunitate monahală românească ortodoxă, condusă de sora Antonia, trimisă în Elveția de Iosif Pop, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa de Vest și de Sud.

Sub numele de „Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului”, această comunitate de maici  și-a găsit liniștea spiritual și menirea în această localitate, situată la unsprezece kilometri sud de orașul Bulle.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Stațiunea de la mare în care, în plin sezon, sunt utilaje pe plajă. Turiștii sunt dezamăgiți: „Nu aș recomanda”
Capital.ro
A murit marele actor al României. Drum lin, maestre! Va fi apreciat etern
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! Se închide un drum important
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
A murit unul dintre cei mai iubiți actori români. A jucat în zeci de filme de succes
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Bundestagul Renunță la Utilizarea Faxurilor în Favoarea Proceselor Digitale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?