Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu este una dintre cele mai venerate icoane din România, atrăgând numeroși credincioși care vin să se roage pentru ajutor divin și binecuvântări. Icoana, cunoscută sub numele de „Maica Domnului Siriaca”, a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în anul 1958 de către episcopul Vasile Samaha din Siria, sub îndrumarea Patriarhului Antiohiei. Se spune că această icoană a fost trimisă în România pentru a întări credința și speranța în vremuri de prigoană.
Adrian Artene s-a deplasat la Mănăstirea Ghighiu, unde a vorbit cu maica Cipriana despre numeroasele minuni întâmplate în interiorul mănăstirii.
Una dintre acestea este legată de imposibilitatea multor familii care nu puteau face copii, chiar dacă au apelat la diverse tratamente de fertilitate.
Maica Cipriana îi spune lui Adrian Artene că unul dintre cele mai povestite cazuri aparține unei femei dintr-o localitate apropiată mănăstirii, loc în care mii de oameni vin să mulțumească Maicii Domnului pentru darurile făcute.
„Referitor la icoana făcătoare de minuni, sunt consemnate multe alte povești, în special minuni legate de nașterea unor prunci acolo unde părinții nu mai aveau speranțe”, spune Adrian Artene, la care maica Cipriana completează:
„Mulți copii s-au născut după 20 de ani de rugăciuni ale femeilor respective. Acestea au picat și în deznădejde, dar auzind de icoana Maicii Domnului și venind aici să se roage, acum au toți copii frumoși și parcă toți au ceva deosebit în ei.
Este și o persoană dintr-o localitate apropiată pe care am cunoscut-o și ne-am tot rugat. Ceva s-a întâmplat, că are și gemeni. A născut 2 băieței de o frumusețe rară și nu numai. Sunt sute de astfel de copii”.
Este nevoie de un anumit tip de ritual?
Întrebarea multor familii este dacă e nevoie de o anume rugăciune sau ritual pentru a se face auziți Maicii Domnului, însă maica Cipriana spune scurt că e nevoie doar de o inimă deschisă, naturalețe și intenție bună.
„Există un ritual anume pentru a primi binecuvântarea icoanei?”, mai întreabă Adrian Artene.
„Totul este să vii cu multă credință, dragoste și să gândești că Maica Domnului te ajută. Nu trebuie să faci o rugăciune specială, trebuie să te rogi tu, natural, cu sufletul tău, cu necazul sau bucuria ta. Sunt mulți care au primit împliniri și vin cu mare bucurie să mulțumească sau să aducă un dar Maicii Domnului”, transmite maica Cipriana.
Mai mult, pentru că mănăstirea a avut parte recent de renovări, icoana Maicii Domnului a fost mutată afară, la intrare, astfel că toată lumea o poate vedea, fiind mult mai accesibilă decât înainte. După această modificare, mănăstirea a căpătat și o nouă tradiție: schimbul de orhidee dimprejurul icoanei.
Multe persoane aduc orhidee în semn de mulțumire pentru Maica Domnului, așa că personalul mănăstirii a făcut din acest gest un obicei.
„După ce s-a restaurat biserica în 2020, am așezat icoana la intrare, pentru toată lumea. A devenit ca o tradiție. Mi s-a părut minunat pentru că Maicii Domnului i-a plăcut. Venise o doamnă de la Buzău cu o orhidee foarte mare și mi-a zis:
„Uite, măicuță, ce minune, aveam un copil și îmi doream pe al doilea. Am făcut tratamente, mi s-a făcut rău, nu mai puteam să mai ducem tratamentul, era puternic. Am auzit de icoană, am venit și m-am rugat și Maica Domnului mi-a arătat minunea aceasta cu orhideea pentru a-mi arăta de unde a venit copilul.”
Chiar Maica Domnului i-a dăruit copilul pentru că și tratamentul l-a întrerupt. Era foarte fericită”, povestește maica Cipriana.