Maica Theodora, jurnalista TV care s-a călugărit: „Televiziunea mi-a deschis drumul spre mănăstire!”

Maica Theodora, o fostă mare jurnalistă TV, este acum stareța unei mănăstiri din județul Vâlcea. Ce a împins-o să facă această schimbare radicală.
Alina Costache
20 dec. 2022, 13:30
Maica Theodora, jurnalista TV care s-a călugărit: „Televiziunea mi-a deschis drumul spre mănăstire!”
Maica Theodora, fostă mare jurnalistă

Theodora Videscu, acum maica Theodora, a fost regizor de film, a lucrat la TVR și a fost realizator la Pro TV și Antena 1. Aceasta spune că mereu a avut o deschidere spre lumea duhovnicească, iar frumusețea monahismului a făcut-o să se călugărească, chiar dacă nu se gândise până atunci la asta.

„Chiar televiziunea mi-a deschis drumul spre mănăstire. Deși avea, o viață duhovnicească, mergeam regulat la biserică, mă spovedeam, mă împărtășeam etc. , nu m-am gândit să mă călugăresc. Până la un moment dat, când am cunoscut mai bine frumusețea monahismului. Am lucrat opt ani la TVR, la Departamentul Arte. M-am ocupat de teatru și film.

A fost o perioadă plină de efervescență, imediat după Revoluție, în care se puteau face lucruri frumoase. Am lucrat apoi la Pro TV, unde am înființat departamentul de film documentar, ajutată de domnul Adrian Sârbu, care era atunci președintele televiziunii. din păcate, acel proiect de a face filme documentare de mare avergură, coproducții internaționale, nu s-a concretizat… Și-atunci am plecat la Antena 1, unde am  fondat un astfel de departament și unde chiar am făcut filme. Lucrând acolo, mi s-a cerut într-o zi să scriu un scenariu pentru un documentar despre viața monahală din România”, a povestit maica Theodora.

Citește și: Ioana Popescu, primele declarații după ce a pierdut sarcina: „Am simțit chestia asta”

Pentru fosta jurnalistă, viața de călugăr este una frumoasă, dar în același timp grea. Ea crede că Dumenzeu este cel care i-a dat un semn pentru a face acest pas.

„Am început să mă docu­men­tez şi, pe măsură ce strângeam infor­maţiile ne­ce­sare, filmam. Am lucrat la acest subiect vreo ju­mă­tate de an, în ritm susţinut, aşa cum se face la tele­viziunile comerciale, unde bugetul e li­mi­tat şi tim­pul întotdeauna scurt. Am mers la toate mânăstirile din România, în ordine cronologică, pe provincii istorice.

Cu această ocazie, am avut şansa să mă întâlnesc cu marii duhovnici ai ţării. Şi am făcut un serial de douăzeci de episoade despre isto­ria vieţii de mânăstire din România, sub titlul Amin­tirile unui pelerin. A fost o perioadă foarte intensă, dor­meam numai două, trei ore pe noapte, scriam, călă­toream prin ţară, citeam şi făceam inter­viuri – une­ori greu, pentru că mulţi călugări erau reticenţi…

Dar toată emoţia aceea a peregri­nării prin mânăstiri a început să mă urmărească şi ulte­rior, ca o boare, ca un halou, şi când puneam capul pe pernă, şi când mergeam pe stradă, şi în redacţie… Mă întrebam mereu de ce mi-a dat Dumnezeu un astfel de subiect şi mă gândeam la vieţile călugări­lor pe care i-am cu­noscut. Concluzia generală era că viaţa de călu­găr e foarte frumoasă, dar şi foarte grea. Încă nu-mi puneam problema că aş putea trăi aşa”, a mai spus stareța.

Citește și: Fiica lui Nosfe a împlinit 7 ani. Imaginil de la prima aniversare fără tatăl ei: „În toată tristețea și suferința mea”

Maica Theodora, născută și crescută în București

„Sunt născută, crescută, educată în Bucureşti, însă am lăsat oraşul, după ce mi-am împărţit averea la mânăstirile faţă de care am avut evlavie, şi m-am dus la o mânăstire din Moldova. Aveam doar două valize, una cu haine şi cealaltă cu cărţi, dar şi aşa mi s-a părut că am luat prea multe cu mine. Era vara anului 2004 şi nu m-am gândit nici măcar că-mi va trebui iarna un palton sau haine ceva mai groase. Dumnezeu mi-a trimis ce am avut nevoie la timpul cuvenit, nu mi-a lipsit nimic.

Am stat şi m-am gândit şi am rea­lizat că simţeam în viaţa mea o dorinţă de a mă în­depărta de ceea ce fă­ceam, că nu-mi mai este locul în lume şi că eram puternic marcată de tot ce cunos­cusem despre mo­nahism în lunile de documentare. Şi-atunci mi-a încolţit ideea: dacă aceşti monahi şi aceste monahii au putut, eu de ce n-aş putea?”, a adăugat maica Theodora, potrivit retetesivedete.ro.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
S-a dat lege în România! Aceste produse nu se vor mai putea vinde din iulie 2024!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Dan Negru, furios că se închide Valea Oltului. Este incredibil ce a spus
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că acesta nu a acționat singur
Capital.ro
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Cinci răniți și un copil ucis în urma unui atac cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!