Atunci când s-a aflat că Albania a fost afectată foarte tare de un seism, Vlad Popescu și Romică Daniel Chințoi nu au pierdut timpul și au primit acceptul Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a se alătura pompierilor salvatori din țara greu încercată.
„Ceea ce am văzut în misiunea asta mi-a confirmat încă o dată faptul că în situaţii de urgenţă, e nevoie şi de voluntari. Când sunt sute de clădiri prăbuşite, zeci de morţi prinşi sub dărâmături, forţele statului nu pot face faţă fără ajutorul celor care îşi oferă benevol serviciile”, spune Vlad Popescu, preşedintele Clubului Câinilor Utilitari din Bucureşti.
„A existat o situaţie care ne-a impresionat – o femeie şi un bărbat, mamă şi fiu, găsiţi îmbrăţişaţi. Erau aşezaţi în cel mai bun loc posibil, sub o grindă, însă au murit striviţi sub grinzile prăbuşite de la etajele superioare, blocul lor de 5 etaje s-a făcut una cu pământul. Fără câini nu am fi avut nicio şansă să-i găsim”, mai spune Vlad Popescu.
Numai că la curajul celor doi salvatori s-a adăugat eroismul cățeilor. În Albania au fost mai mulți câini de căutare-salvare. „Billy şi pe Challapa erau antrenaţi să caute victime ascunse, dar în Albania câinii au trebuit să găsească trupuri îngropate sub câţiva metri de moloz şi ciment. A fost nevoie de un efort conjugat: de la câini primeam indicii că în anumite zone ar trebui să săpăm, şi coroboram informaţia cu informaţiile de la rudele celor dispăruţi. Câinii şi-au dovedit încă o dată utilitatea – fără ei am fi căutat la noroc, săptămâni întregi”, a explicat Vlad Popescu.
Billy (8 ani și 12 misiuni la activ) şi Challapa (5 ani) au avut parte de acelaşi antrenament, obișnuit pentru câinii utilitari: trei antrenamente pe săptămână, timp de minimum doi ani. Adică peste 1.000 de ore de muncă. Numai că Billy este un labrador, pe când Challapa este o maidaneză, abandonată cândva în zona fostului bazin Giuleşti. Maidaneza a ajutat la recuperarea a trei albanezi peste care se prăbușise o clădire.
Vlad Popescu este cel care a găsit-o pe Challapa, atunci când aceasta avea numai 250 de grame, era speriată și bolnavă. Frații ei fuseseră deja ridicați de hingheri. „Pentru că e un maidanez abandonat şi fricos, încrederea ei în oameni a trebuit construită milimetru cu milimetru. Dar, cu multă muncă şi răbdare, a ajuns să facă lucruri incredibile. În Albania, s-a băgat prin toate cotloanele, deşi multe clădiri erau instabile şi a muncit cot la cot cu Billy”, a povestit Vlad Popescu.
Clubul Câinilor Utilitari are zece câini atestați, care pot lucra în echipe cu oamenii pentru căutare, salvare, terapie și pentru activități asistate de animale.
Citeste și: