Maimuţele pot învăţa să se autorecunoască în oglindă

Maimuțele nu se recunosc instinctiv în oglindă, însă ele pot învăța acest lucru, conform unui studiu al cercetătorilor de la Academia Chineză de Științe publicat în revista americană Current Biology, care pune în lumină că autorecunoașterea la oameni și unele animale ar putea avea baze neuronale, relatează agenția Xinhua.
Iulian Tudor
09 ian. 2015, 08:49
Maimuţele pot învăţa să se autorecunoască în oglindă

Odată cu dezvoltarea autorecunoașterii în oglindă a maimuțelor, ele par să facă o pasiune din explorarea diferitelor părți ale corpului lor pe care în mod normal nu le văd, au menționat cercetătorii, scrie Agerpres.

„Descoperirile noastre sugerează că există în creierul maimuțelor un ‘hardware’ pentru auto-recunoașterea în oglindă, dar au nevoie de o pregătire adecvată pentru a dobândi capacitatea ca ‘software-ul’ să realizeze auto-recunoașterea”, a spus Neng Gong de la Shanghai Institutes for Biological Sciences din cadrul Academiei Chineze de Științe.

În studiile anterioare, oamenii de știință oferiseră ani de zile maimuțelor oglinzi de diferite dimensiuni și forme, chiar începând de la vârste fragede. Ele reușeau să învețe să folosească oglinzile ca instrumente pentru observarea altor obiecte, însă nu dădeau nici un semn al recunoașterii de sine în oglindă, a precizat Gong.

De exemplu, atunci când cercetătorii au marcat fețele maimuțelor și le-au oferit oglinzi pentru a se privi, ele nu au atins și nu au examinat pata și, de asemenea, nu au manifestat vreun alt comportament auto-regizat în fața oglinzii într-un mod în care ar face-o chiar și o persoană foarte tânără.

În noul studiu, Gong și colegii săi au așezat maimuțele în fața oglinzii și au dirijat o lumină laser ușor iritantă pe fețele acestora.După două până la cinci săptămâni de exerciții, aceste maimuțe au învățat să-și atingă zonele feței marcate de spotul luminos în fața unei oglinzi.

„Cinci dintre cele șapte maimuțe din acest studiu au manifestat comportamente tipice auto-regizate induse de oglindă, cum ar fi atingerea semnului de pe față și apoi căutarea și mirosirea degetelor ca și cum gândeau ceva de genul ‘Hei, ce e asta acolo pe fața mea?’ „, a spus Gong. „În plus, ele au putut folosi spontan oglinzile pentru a-și explora părți ale corpului care în mod normal rămân nevăzute”, a adăugat acesta.

Descoperirile făcute pe maimuțe oferă o speranță pentru persoanele aflate în imposibilitatea de a se autorecunoaște în oglindă din cauza unor tulburări ale creierului, cum ar fi retardul mental, autismul, schizofrenia sau boala Alzheimer, susțin cercetătorii.

„Deși deprecierea auto-recunoașterii la astfel de pacienți presupune existența unor deficite cognitive sau neurologice în mecanismele de autoprocesare ale creierului, această descoperire a reliefat posibilitatea ca astfel de deficite să poată fi remediate prin educare”, susțin specialiștii chinezi citați de agenția Xinhua.

Potrivit opiniei lor, chiar și restaurarea parțială a capacității de auto-recunoaștere ar putea fi o realizare de dorit pentru starea generală a acestor pacienți.

Citeşte şi Ce au în comun oamenii şi sălbăticiunile. GALERIE FOTO emoţionantă

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București