Senatorii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări discută miercuri mai multe propuneri legislative ale unor parlamentari PSD care cer ca minorii să nu mai poată cumpăra băuturi energizante și țigări electronice.
„Cât despre țigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuții pe care le-am purtat în special cu reprezentanți ai sistemului de învățământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în școli. Ușurința cu care se pot procura aceste țigări este uluitoare”, a declarat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.
Inițiativa legislativă semnată de președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, care propune interzicerea comercializării țigaretelor electronice către minori, fost întâmpinată fără opoziție și chiar salutată de marile companii din industria tutunului și de cei din industria de vaping.
Asociația Industriei de Vaping a salutat inițiativa legislativă a deputatului Alfred Simonis prin care vânzarea de țigări electronice către minori să fie interzisă.
”Aceasta este singura inițiativă legislativă apărută recent care are cu adevărat scopul de a proteja minorii de efectele adictive ale nicotinei. Din păcate, majoritatea proiectelor de lege recente care se prefac că au ca scop apărarea minorilor de fumat, nu au propus decât echivalarea vapingului cu fumatul și extinderea automată a interdicțiilor pentru fumat la țigările electronice, pentru toate categoriile de vârstă. Acest tip de interdicții nu ar avea ca efect decât întoarcerea multor fumători, actuali vaperi, la țigara clasică, în lipsa oricărei diferențieri de preț sau informație. Mai mult, aceste inițiative nu sunt decât o extindere a politicilor actuale ale statului român în domeniul combaterii tabacului, bazate aproape exclusiv pe interdicție. Rezultatul acestor politici? Fumatul de țigarete și alte produse tradiționale de tabac a crescut în România comparativ cu anul 2017.
Numărul de fumători în România a ajuns la peste 31% versus 28% în 2017, în timp ce media de fumători din UE este de doar 23%, în scădere cu 3% față de 2017”, a transmis AIV.
”Produsele cu nicotină nu sunt destinate minorilor, iar Philip Morris International susține cu hotărâre măsurile care previn accesul minorilor la aceste produse, atât în magazinele fizice, cât și în mediu online.
Din păcate, directiva europeană 2014/40/UE nu a fost transpusă corect și complet în legislația românească: din legea română lipsesc definiția țigaretelor electronice și interzicerea comercializării acestor produse către minori. Am semnalat încă de anul trecut Guvernului faptul că în România vânzarea țigărilor electronice către minori nu este interzisă și am depus toate eforturile pentru ca această scăpare legislativă să fie reparată.
Propunerea de lege inițiată de domnul președinte Simonis vine să completeze această lacună și o face cu respectarea cadrului constituțional și a legislației europene din domeniu. Măsurile care privesc verificarea vârstei cumpărătorului în mediul online și prevenirea eludării acestei verificări sunt mai mult decât binevenite. Susținem întru totul acest proiect de lege, prin care România se va alătura în sfârșit celorlalte state europene în care țigaretele electronice sunt corect definite, iar accesul minorilor la acestea este cu desăvârșire interzis”, a declarat Dragoș Bucurenci, director external affairs în cadrul Philip Morris România.