Până acum, cercetătorii credeau că degetul opozabil a apărut în urma adaptării strămoşilor noştrii la crearea şi folosirea de unelte. Însă, noi dovezi aduse de un grup de oameni de ştiinţă din SUA, au arătat că violenţa a avut un aport important în procesul evoluţionist. Degetele s-au lungit pentru a fi transformate într-un pumn.
„Agresivitatea a jucat un ro important în evoluţia noastră. Multor oameni nu le place această idee, dar este clar faptul că în comparaţie cu alte mamifere, maimuţele mari, sunt mai agresive, având loc mai multe atacuri şi acte de violenţă pe parcursul dezvoltării lor. Din păcate, şi oamenii fac parte din acelaşi rang animal ca şi maimuţele, deci violenţa este în genetica noastră. Indivizii care puteau să lovească cu pumnul strâns, aveau mai multă forţă şi se răneau mai puţin, deci erau mai rezistenţi în luptă”, a declarat profesorul David Carrier, de la Universitatea din Utah.
Pentru a testa această teorie profesorul a creat un experiment. El a ales mai mulţi oameni, cu vârsta cuprinsă între 22 şi 50 de ani, care erau experţi în box sau arte marţiale.
El şi-a rugat participanţii să lovească cât pot de tare un sac de box, din diferite direcţii, cu mâinile în mai multe poziţii, de la palmă deschisă la pumn închis. Potrivit Mirror, experimentul a fost publicat într-o revistă de specialitate. Doctorul a demonstrat că lovitura de pumn a fost cea mai eficientă dintre toate, având o forță de trei ori mai mare decât o palmă.
Cercetătorul este de părere că există o singură explicație pentru descoperirile făcute. Mâna umană a evoluat spre forma perfectă pentru luptă. Odată ce strămoșii au coborât din copaci, nu a mai fost nevoie ca mâinile să fie adaptate la cățărat. Astfel, aceste membre au fost adaptate altor scopuri. Profesorul Carrier a descoperit că această schimbare a mâinii a apărut odată cu mersul biped, acum 5 milioane de ani.
„Ne-am ridicat în două picioare şi am început să ne batem unul pe altul”, a concluzionat profesorul descoperirea.