„Întrucât anul 2012 este un an mai special, având în vedere evoluţii din afara SRI – mă refer la faptul că este un an electoral – am atras atenţia, deşi sunt convins că nu este nevoie, deja există în etica şi în conştiinţa Serviciului acest lucru, să aibă în vedere valorile fundamentale ale acestui serviciu, de neutralitate şi independenţă”, a spus Maior, citat de Mediafax.
El a zis că SRI îşi realizează misiunile iar „ceea ce se întâmplă în sfera exterioară Serviciului, în sfera politică, e cu totul altă chestiune”. „Am atras atenţia tuturor ofiţerilor să păstreze aceste valori. Vor exista sancţiuni dure pentru cei care încalcă aceste valori, deşi sunt convins că nu va fi cazul”, a spus Maior.
El a făcut aceste afirmaţii la bilanţul SRI pe 2011, eveniment la care a participat şi şeful statului. Maior s-a arătat mulţumit de profesionalismul ofiţerilor din subordine arătând că Serviciul a avut o contribuţie importantă la combaterea corupţiei şi evaziunii fiscale, atât prin operaţiuni proprii, cât şi prin informări transmise Parchetului.
Cât priveşte principala misiune a Serviciului, aceea de contraspionaj, Maior a arătat că SRI a trebuit să contracareze misiuni de spionaj ce vizau amplasarea scutului antirachetă la Deveselu. „Am încercat să detectăm şi să oferim cunoaştere în special în legătură cu preocupările altor state, în special din zona estică, privind zona de importanţă strategică deosebită. Nu doar amplasarea scutului american pe teritoriul României, dar şi dezvoltările energetice la Marea Neagră fac din aceste preocupări o chestiune pe termen mediu şi lung”, a spus Maior.