„Foarte sintetic, cred că sunt la cel mai înalt nivel de comunicare și de realizare a parteneriatului strategic cu SUA din istoria acestor relații bilaterale. Și spun acest lucru nu doar din perspectiva vizitei prezidențiale, care a fost, fără să folosim termeni mari, o vizită istorică, ci din perspectiva comunicării noastre pe toate palierele parteneriatului: apărare, securitate, zona economică, zona diplomatică, bineînțeles, și chiar zona culturală”, a declarat Maior într-un interviu la TVR 1.
Totodată, ambasadorul României în SUA a punctat că România dorește o „adâncire” a cooperării cu Statele Unite ale Americii pe probleme de apărare, în context precizând că, în data de 19 septembrie, ministrul Apărării Adrian Țuțuianu se va întâlni cu secretarul american al Apărării, James Mattis.
„Este perfectată deja întâlnirea cu secretarul apărării Mattis pe 19 septembrie. O întâlnire foarte importantă, cred că nu a mai avut loc o întâlnire între cei doi miniștri ai apărării de vreo 4 ani. Acum este un punct de inflexiune, în sensul în care noi dorim să adâncim cooperarea pe zona apărării cu SUA, în sensul în care să avansăm spre o postură România de descurajare inteligentă în această regiune volatilă din punctul de vedere al securității. (…) Crimeea este la mai puțin de 300 km de granițele noastre. În Crimeea are loc un proces foarte serios de militarizare. Noi trebuie la rândul nostru să răspundem inteligent pentru a arăta că România, deși dorește dialog, trebuie să opereze în echilibrarea acestei situații la Marea Neagră, inclusiv din postura aceasta a apărării. Și cred că acesta este mesajul strategic cu care va veni ministrul apărării — întărirea pe toate planurile a cooperării militare cu principalul nostru aliat în domeniul securității — SUA”, a mai afirmat Maior.