„Susţinem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaţilor noştri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut şi contribuţiile aliaţilor noştri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina şi în jurul Mării Negre.
Permiteţi-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securităţii noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 şi intervenţia militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obişnuia să fie numit ‘flancul sudic’ al NATO.
Am sporit bugetele noastre de apărare şi vom continua în acest sens. Dar cu toţii ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecţia pe care am învăţat-o din ororile secolului trecut”, a precizat MS Margareta.
Reacția lipsită de diplomație a Ambasadei Rusiei
Ambasada Rusiei a reacționat printr-un mesaj pe pagina de Facebook. Rușii o atacă pe MS Margareta care a denunțat și ”odiosul Pact Ribbentrop-Molotov semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea”.
Ambasada Rusiei în România transmite pe pagina de Facebook că MS Margareta, Custodele Coroanei „a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”.
Mai mult, Ambasada Rusiei i se adresează MS Margareta, peiorativ, numind-o „o persoana de sânge regal” sau „doamna Margareta”.
Tânărul istoric Tudor Vișan-Miu a subliniat pe blogul Monarhia Salvează România „atitudinea sfidătoare a Rusiei” care sfidează istoria României.