MAJORARE PENSII. Guvernul, trei scenarii pentru creşterea pensiilor. Potrivit surselor România TV există trei variante pentru creşterea pensiilor:
1. majorarea cu 20% de la 1 septembrie
2. amânarea majorării pentru anul următor
3. amânarea majorării cu 20% de anul următor.
MAJORARE PENSII. Guvernul, trei scenarii pentru creşterea pensiilor. Ministrul Finanţelor Florin Cîțu, a declarat luni, la Palatul Victoria, după ședința de guvern, că Executivul pregătește o „reevaluare a cheltuielilor bugetare” pe fondul creșterii cheltuielilor și scăderii veniturilor la bugetul de stat.
Afirmația vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a spus luni că din cauza epidemiei și efectelor economice ale ei, „vom avea o situație a bugetului complicată” și „este clar” că „va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”
MAJORARE PENSII. Guvernul, trei scenarii pentru creşterea pensiilor. De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat, luni seară, că România trebuie să-şi recântărească toate cheltuielile, să amâne din ele, inclusiv pe cele militare, iar creşterea pensiilor cu 40% nu trebuie sub nicio formă făcută.
„Deficitul pe care noi îl prognozasem, de 4%, fără creşterea pensiilor în acest an, nu este un scenariu cu care se mai poate lucra (…) Ceea ce s-a anunţat azi în şedinţa de la Cotroceni arată că se lucrează la o restructurare, nu la o simplă rectificare, a logicii construcţiei bugetului, atât cât se poate. Noi trebuie să regândim construcţia bugetului, să folosim la maximum fonduri europene, să căutăm să obţinem de la Comisie o amânare a cofinanţărilor, astfel încât să nu fie grevat bugetul public, care şi aşa este foarte sărac”, a afirmat luni Daniel Dăianu, la Digi 24.
Fosta șefă a Casei de Pensii a declarat la Realitatea PLUS că deocamdată, în momentul de față sunt alte priorități și nu se poate vorbi acum despre mărirea pensiilor din toamnă.
„Cred ca in momentul acesta prioritatile sunt cu totul altele. In fiecare zi avem informatii despre somajul tehnic, sustinerea economiei in domeniile care trebuie sa functioneze. Cred ca ar trebui vazut care sunt acele tipuri de cheltuieli asupra carora se poate renunta. Eu cred ca sunt cheltuieli care pot fi restrictionate si care sa conduca la a nu mai pune privirea asupra bugetului pensiilor. Trebuiesc gasite ori cai suplimentare de cresterea veniturilor, mobilizarea tuturor eforturilor pentru atragerea fondurilor europene intr-un procent cat mai mare, dar si cheltuiala pe diverse domenii, unde putem sa renuntam la anumite lucruri, o rationalizare a cheltuielilor unde mai pot fi rationalizate.
In toate discutiile pe care le avem, sa sustinem pensionarii”, a declarat Doina Pârcălabu.
În ceea ce privește imposibilitatea de plată a pensiilor, aceasta a spus clar că exclude acest scenariu pentru că am avut o economie în creștere, iar statul este obligat să plătească.
„Este exclus sa ajungem in situatia aceasta. Romania nu se afla pe marginea prapastiei. Am avut o economie cu ritm de crestere pozitiv, toate declaratiile si toate programele derulate promiteau ca lucrurile sunt in directia corecta. A vorbi de imposibilitatea platii pensiilor, am vorbi de disolutia statului. Suntem obligati sa platim pensiile celor care au construit mare parte din ceea ce Romania a valorificat dupa 1989”, a incheiat Doina Pârcălabu.